Nemzeti főhajtásokat oszt Hende Csaba

államhatár
Vágólapra másolva!
Hét Vas megyei falvat tüntetne ki a honvédelmi miniszter, amiért lakosaik 1922-ben helyi népszavazáson vívták ki településeik Magyarországhoz tartozását. Hende Csaba júniusban egy éven belül ígért „nemzeti főhajtást" a falvaknak Pornóapátitól Szentpéterfáig. A törvényjavaslat gyorsan elkészült, igaz, a szövegben már nem a nemzet, csak az Országgyűlés főhajtása szerepel.
Vágólapra másolva!

A leghűségesebb város Sopron, a legbátrabb város Balassagyarmat, és a legbátrabb község Kercaszomor után egy újabb településtípus több képviselője kaphat újabb kitüntető címet, ha az Országgyűlés elfogadja a honvédelmi miniszter javaslatát.

Pornóapáti a Hűség Falva lesz

Az ígért egy éven belül már négy és fél hónap alatt teljesítette vállalását a fideszes Hende Csaba, aki hétfőn önálló képviselői indítványként benyújtotta a "Communitates Fortissimae" - a hűség falvairól szóló törvényjavaslatát az országgyűlésnek.

Az államhatár alakulása Vas vármegyében - emléktábla a Vas-hegyen Forrás: Origo

A javaslat alapján „Az Országgyűlés az 1922-es népszavazást kikényszerít ő helyi lakosok tántoríthatatlan bátorságát örök emlékezetül törvénybe iktatja". Ennek kifejezésére pedig „az Országgyűlés Szentpéterfa, Olmód, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti falvaknak a „Hűség Falvai" („Communitates Fortissimae") címet adományozza."

Magyarországhoz akartak tartozni

Korábban a vasi településeken megtartott helyi népszavazásokhoz hasonló referendum döntötte el 1921. december 14-én Sopron lakossága is, hogy Magyarországhoz kíván tartozni, ezért az első Orbán-kormány idején, 2001-ben a Civitas Fidelissima, vagyis a Leghűségesebb város címet adományozták, valamint a kormány december 14-ét a Hűség napjává nyilvánította.

Sopron már 2001-ben megkapta hűségéért a kitüntető címet Forrás: Bakó Gábor

Balassagyarmat nem népszavazással, hanem fegyverrel vívta ki Magyarországhoz tartozását, ezért Sopron után, már a szocialista kormány alatt, 2005-ben kapta meg a Civitas Fortissima, a legbátrabb város címet. A balassagyarmatiak - köztük vasutasok - 1919. január 29-én fegyvert fogtak és kiverték a megszálló cseh csapatokat.

Egy sikertelen 2006-os kísérlet után 2008-ban Kercaszomor pedig a Communitas Fortissima, vagyis a Legbátrabb Falu címet kapta az Országgyűléstől, amiért a balassagyarmatiakhoz hasonlóan az akkor még különálló Kerca és Szomoróc települések lakosai 1920-ban fegyverrel keltek fel a kisantant csapatai ellen.

Hűségtúrán tett ígéretet Hende

Ígéretét, miszerint Sopron, Balassagyarmat és Kercaszomor után a hét vasi település is kitüntető címet kap, idén nyáron tette Hende Csaba. Méghozzá a honvedelem.hu beszámolója szerint a harmadik alkalommal megrendezett Hűségtúrán, amikor Nardán megkoszorúzták a trianoni emlékművet.

Hende Csaba idén nyáron, a nardai koszorúzáson Forrás: honvedelem.hu

A miniszter - a térség országgyűlési képviselőjeként - akkor azt mondta: „A következő egy esztendőben azért fogok dolgozni, hogy a magyar Országgyűlés tisztelete jeléül fejet hajtson a hűséges vasi falvak előtt, mivel ez a főhajtás a nemzet főhajtása lenne".