Lefújták az esti netadós tüntetést

internetadó, 2014.10.31
Vágólapra másolva!
Elnapolta a vasárnap estére beharangozott fővárosi tüntetését a Nem Némulunk El Facebook-csoport. A szervezők az Origónak e-mail-ben jelezték, hogy a tüntetés új időpontját hétfő estig véglegesítik, azt azonban nem zárták ki, hogy rajtuk kívül mások mégis elmennek a Kossuth térre. Az eddigi, tízezreket megmozgató demonstrációkat nem ez, hanem a Százezren az internetadó ellen nevű közösség szervezte, akik már korábban bejelentették, hogy november 17-én tartanak demonstrációt
Vágólapra másolva!

Vasárnap estére szervezett tüntetést a budapesti Kossuth térre a Nem Némulunk El nevű Facebook-csoport. A közösségi portálon vasárnap délig csaknem hatezren jelezték, hogy elmennek a demonstrációra, amelyen az internatadón kívül az állami korrupció, a túladóztatás és a jelenlegi külpolitika ellen is tiltakoztak volna.

Elaprózódástól tartanak

Mivel vasárnap reggel már nem volt egyértelmű, hogy lesz-e tüntetés, az Origo e-mailben kereste meg a szervezőket. Válaszukban azt írták, hogy a megmozdulást „áthelyezték” egy másik időpontra, amelyet hétfő estig véglegesítenek.

A Facebookon azt is írták, hogy „nehéz, de szükséges” döntést hoztak. A bejegyzés szerint a sok kis tüntetés és az elaprózódás az Orbán-kormány legfőbb vágya, ezért egy összevont, nagy tüntetést szeretnének rendezni, amelyre mindenkinek bőven lesz ideje felkészülni. A csoport az Origónak küldött válaszában azt nem zárta ki, hogy mások este esetleg „teljesen függetlenül” mégis megjelennek a Kossuth téren. Az Origo úgy tudja, hogy vasárnapi tüntetésről a rendőrséghez nem érkezett bejelentés.

Korábban kétszer tiltakozott több tízezres tömeg az internetadó bevezetése ellen a fővárosban, és kisebb tüntetetések voltak vidéken is. A budapesti megmozdulásokat a Százezren az internetadó ellen nevű közösség szervezte.

Tömeg az egyik tüntetésen Forrás: Origo/Bielik István

Így nem lehet bevezetni

Orbán Viktor niniszterelnök pénteki rádióinterjújában jelentete be, hogy jelenlegi formájában nem lehet bevezetni az internetadót. Azt mondta, "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Az emberek megkérdőjelezik az egész dolog ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt is közölte, hogy januárban nemzeti konzultáció indul az internetről. Nem sokkal később pedig kiderült, hogy ezt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő koordinálja majd.

Semmit sem tudni biztosan

Azt, hogy legközelebb mikor vonulnak utcára a netadó miatt tüntetők, egyelőre nem lehet biztosan tudni. Az eddigi tüntetéseket szervező Százezren az internetadó ellen hivatalos Facebook-oldaláról annyi derül ki, hogy legkésőbb november 17-én tüntetnek. Azt azonban hozzáteszik, hogy ez az időpont még módosulhat.