Miért menne Amerikába Vida Ildikó?

Vida Ildikó, nav elnök, budapest háttér
Budapest, 2010. július 5. Vida Ildikó, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2010. június 28-i hatállyal kinevezett elnöke. A felvétel 2010. július 5-én készült a hivatalban. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
Vida Ildikó még nem döntött arról, kér-e vízumot az amerikai beutazáshoz, hogy megtudja a konkrét kitiltási indokokat. Ez egyrészt elég furcsa lépés lenne a részéről, mivel egyébként sem kell vízum az utazáshoz, másrészt a beutazási kérelem visszautasítását sem kell indokolni.
Vágólapra másolva!

Magyarország és az Egyesült Államok között 2008. november 17-től szűnt meg a vízumkötelezettség. Attól az időponttól kezdve az államokba látogató magyaroknak egy úgynevezett beutazási engedélyt (ESTA) kell kitöltenie. A hatóságok egyébként a beutazási kérelmet is indoklás nélkül visszautasíthatják. Egyetlen kivétel van a vízumkérelmet illetően, mégpedig a régi kék útlevelek esetében igényelni kell az okmányt.

Goodfriennddel is összefutott Vida

November 10-én a NAV elnöke és jogi képviselője azért ment el az amerikai nagykövetségre, hogy megpróbáljon tájékozódni kitiltásáról. Az ügyben küldött levélben az szerepel – mint Futó Barnabás mondta –, hogy Vida Ildikó beutazása nemkívánatos az Egyesült Államokba korrupcióval való érintettsége miatt.

André Goodfrienddel is találkozott Vida Ildikó. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem tudni semmit

A fönti szabályok alapján Vida Ildikónak nem feltétlenül kellene vízumot igényelnie, ha szeretne beutazni az Egyesült Államokba. Futó Barnabás, a NAV elnökének ügyvédje az Origónak elmondta, egyelőre nincsen pontos időpont arra vonatkozóan, hogy Vida Ildikó, mikor adja be a kérelmét. A jogi képviselőnek arról sem volt információja, hogy vízumot vagy ESTA-kérelmet igényelnek majd.

Azon kérdésünkre, hogy Vida Ildikó, milyen színű útlevéllel rendelkezik, és volt-e már Amerikában, azt felelte, hogy erről ő sem tud bővebbet mondani. Futó Barnabás arról is beszélt, hogy a döntéseket nem ő, hanem Vida Ildikó hozza meg.

Vidáék azért fontolgatják a vízumkérelem beadását, hogy így tudják meg, mik lehetnek a konkrét vádak ellene. Azonban az amerikaiaknak, saját jogszabályaik szerint, nem kell megindokolniuk a vízum megtagadását sem.

Vida Ildikónak nem feltétlenül kellene vízumot igényelnie a beutazáshoz. Forrás: MTI

Futó: Van rá lehetőség

Ha Vida Ildikó amerikai vízumeljárást kezdeményez, akkor van rá lehetőség, hogy esetleg megkapja azokat a bizonyítékokat, amelyek az őt is érintő beutazási tilalom ügyében az Egyesült Államok rendelkezésére állnak – a NAV-elnök ügyvédje, Futó Barnabás így idézte fel a közrádió 180 perc keddi adásában, mit mondott nekik André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője hétfőn.

Mint hozzátette, neki az az érzése, hogy ha elindítják ezt az eljárást, akkor sem biztos, hogy megkapják a bizonyítékokat, mint ahogy a követségen tett hétfői látogatásukkor sem jutottak hozzájuk.