Még nem szerezte meg az állam a Welt 2000 Kft.-t, de nagyon akarja

welt 2000
Vágólapra másolva!
Bár már tavasszal úgy tűnt, hogy az államé lett az uniós pénzeket kezelő szoftver jogtulajdonos cége, valójában azóta sem sikerült megszerezni. Most kormányhatározat mondja ki, hogy a vásárlás nemzetstratégiai jelentőségű. A márciusi bejelentés után a cég magyar tulajdonosa váratlanul meghalt.
Vágólapra másolva!

Nemzetstratégiai jelentőségű szerzés

Nemzetstartégiai jelentőségűvé nyilvánította a kormány a pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozatában a Welt 2000 Kft. társasági üzletrészének az állam számára történő megszerzését. Ez a cég tartja karban az EU-csatlakozás óta a brüsszeli fejlesztési pénzek pályáztatását kezelő szoftvert.

A Welt 2000 Kft. megszerzését kiemeltté nyilvánító ormányhatározat Forrás: Origo

A kormányhatározat azért érdekes, mert idén már kétszer is úgy tűnt, hogy az állam meg is szerezte a céget. Először januárban, majd március elején beszélt erről kész tényként Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Kétszer már úgy tűnt, megvették

A helyettes államtitkár a Világgazdaságnak adott januári interjúban először azt jelentette be, hogy alkut kötöttek a tulajdonossal. „Év végén sikerült megállapodni. Az állam egymilliárd forintnál alacsonyabb áron vette meg a céget. Konkrét összeget csak a teljes vételi tranzakció lezártakor tudok mondani."

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár már kétszer is vásárlásról beszélt Fotó: Mudra László - Origo

Ezt követően márciusban került elő a téma ismét. Csepreghy akkor az MTI-nek megerősítette a 444.hu előző napi hírét. Eszerint Galambos László eddigi tulajdonos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton aláírták a Welt 2000 Kft. eladásáról szóló szerződést.

Csepreghy a vételárat tavasszal sem árulta el, de segített belőni az összeget azzal, hogy közlése szerint a vételár kevesebb mint az egy évre vonatkozó fejlesztési költség, amit eddig az állam fizetett. Utóbbi egymilliárd forint körüli összeg, így helytállónak tűntek a hírek, miszerint a vételár 800 millió.

Korábban is próbálták megszerezni

A 444.hu annak idején megjegyezte: amikor az állam még a 2000-es évek elején megvette az uniós pénzek pályázatait kezelő programot, a forráskód a cégnél maradt, így a Welt 2000 nélkül nem lehetett fejleszteni, alakítani rajta. Emiatt fizetett éves díjat az állam, ami komoly bevételt jelentett a cégnek.

A kft. vagy a forráskód megvétele korábban is felmerült, de a tulajdonos ellenállt a kivásárlási kísérletnek. Tavaly ősszel kormányhatározat is született a Welt feladatainak állami kézbe vételéről, január 1-i határidővel, decemberben pedig a NAV tartott ellenőrzést a cég telephelyén és a tulajdonos lakásán.

Váratlanul elhunyt a cégtulajdonos

A cég megszerzését és az egész ügyet különösen érdekessé tette egy tavaszi haláleset. A Csepreghy által is megerősített márciusi adásvétel aláírásának másnapján, vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa.

A Welt 2000 Kft. honlapjának nyitólapja Forrás: Origo

Komáromi jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR szoftvernek. Komáromi András a tavaszi sajtóhírek szerint nem volt beteg, mindössze 47 éves volt. Közeli barátai szerint viszont nagyon megviselte a cég eladása körüli vita.

A tavasz óta húzódó vásárlásra az atlatszo.hu szerint éppen a haláleset lehet a magyarázat. A portál júliusi cikke szerint hiába történt meg a bejelentés márciusban, azért nem lett az államé a cég, mert a tulajdonos halála miatt, a társaság rá eső része kiskorú gyermekeihez került, és a gyámügy dönt majd.