Csökkenő Fidesz-népszerűséget mért a Nézőpont Intézet

FIDESZ logó
Vágólapra másolva!
Az internetadó tervezett bevezetése, majd visszavonását követően napvilágot látott az első felmérés, amely visszaeső Fidesz–KDNP, valamint növekvő Jobbik és LMP támogatottságot mért.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet önkormányzati választás után, október 14-17. között készült felmérésében még a teljes népesség 32 százaléka szimpatizált a Fidesz-KDNP szövetséggel.

Az internetadó tervezett bevezetése elleni tiltakozást követően és a tervezett különadó visszavonása után, november 3-7. között készült legfrissebb felmérésük szerint viszont a kormánypártok támogatottsága enyhén, hibahatár környékén 29 százalékosra csökkent.

A kormánypártoktól elfordulók ugyan nem váltottak pártot, de a korábbi rejtőzködők egy része kisebb mértékben a Jobbik és az LMP felé fordult (a Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 11 százalékról 14 százalékra, az LMP támogatottsága pedig azonos bázison 3 százalékról 5 százalékra emelkedett). Az ellenzéki pártok persze ezzel együtt is jelentős lemaradásban vannak a kormánypártok mögött.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a potenciális szavazók körében a Fidesz–KDNP 40, a Jobbik 26, a DK 11, az MSZP 9, az LMP 8, az Együtt–PM pedig 4 százalékon állt.

Fontos megállapítást tett Török Gábor

A felméréssel kapcsolatban Török Gábor politikai elemző a Facebookon azt írta, hogy a Nézőpont Intézetnél 2012. júniusa óta nem volt a Fidesz–KDNP támogatottsága 30 százalék alatt.

Nagy Fidesz-előnyt mért a Tárki

Még a netadó tervezetének a napvilágra kerülése előtt készült a Tárki felmérése, amely szerint az önkormányzati választásokat követően a Fidesz–KDNP növelte népszerűségét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében.