Kérdeztek, füllentettek vagy hazudtak?

ameriakai zászló
Jeruzsálem, 2013. augusztus 3. Amerikai zászló leng az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusán 2013. augusztus 3-án. Az Egyesült Államok hétvégére bezárta nagykövetségeit és más képviseleteit számos muzulmán országban az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek támadásaitól tartva, valamint állampolgárainak utazási figyelmeztetést adott ki terrorveszély miatt. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság október 16-án írt arról, hogy a NAV vizsgálatot indított amerikai vállalatoknál, Washington pedig több hivatali vezetőnek is megtiltotta, hogy beutazzon az Egyesült Államokba. Az amerikai nagykövetség úgy reagált, hogy adóvizsgálatokról nem tudnak, de az igaz, hogy több magyar üzletembert és közéleti szereplőt is kitiltottak az országból, mert amerikai cégeket próbáltak korrumpálni. Ekkor kezdődött az amerikai-magyar korrupciós botrány. Most pontokba szedtük az elmúlt bő három hét legfontosabb eseményeit, kijelentéseit az ügyben.
Vágólapra másolva!

2014. 10. 17.

Sajtóértesülések szerint Vida Ildikó a NAV elnöke, és több vezetője is érintett a korrupciós botrányban. A lista kapcsán felmerül Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnökének neve is, az alapítvány cáfolja a hírt.

Habony Árpád - akit a kormányfő első számú tanácsadójaként emlegetnek - perrel fenyegeti azokat, akik azt állítják, hogy ő is érintett lehet a korrupciós botrányban.

André Goodfriend, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivője megerősíti, hogy korrupciós ügyek miatt 10 magyar magánszemély nem léphet be az Egyesült Államok területére. Hozzáteszi, hogy a listán kormányzati személyek is szerepelnek.

André Goodfriend először több érintettről beszélt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba André Goodfriendet, mert „Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondja, elvárják az amerikai kormánytól, hogy közöljék a magyar kormánnyal a korrupció gyanúját megalapozó hiteles információkat és a listán szereplő neveket.

Késő délután az ellenzéki pártok mindegyike vizsgálatot követel a beutazási tilalom kapcsán.

2014. 10. 18.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közli, hogy a magyar kormány teljes mértékben egyetért az ellenzékkel az ügyben, és teljes nyilvánosságát szeretne.

Szijjártó Péter most egyetértett az ellenzékkel Fotó: Szabó Gábor - Origo

A korrupciós botrány kapcsán összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke.

André Goodfriend amerikai ideiglenes nagykövet tíznél kevesebb magyar állampolgárról beszél, aki nem léphet be az Egyesült Államokba, de neveket továbbra sem közöl.

Szijjártó Péter azt mondja, hogy az amerikaiak kormánytagokat nem tájékoztattak arról, hogy ne utazhatnának az Egyesült Államokba.

Simonyi András volt amerikai nagykövet az Origónak azt mondja, hogy örökre kitilthatják az Egyesült Államokból a korrupcióval gyanúsított magyar üzletembereket és közszereplőket.

2014. 10. 19.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az ATV-ben nem tudja eldönteni, hogy az Egyesült Államok lépése „most vicc, vagy komoly”.

2014. 10. 20.

Hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak, mind a hatan a kormány alkalmazottai, vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal - mondta André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, ő nem szerepel a listán. A Nemzetbiztonsági bizottság ülésén az Egyesült Államok segítségét kéri az ügyben, és hozzáteszi: fogalma sincs, hogy ki lehet a listán.

Lázár János: "Ne vicceljen, nem vagyok rajta a listán!" Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Trócsányi László, igazságügyi miniszter az ülésen azt mondja, „az ártatlanság vélelme mindenkit megillet”.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke először szólítja fel Vida Ildikót, hogy álljon ki a nyilvánosság elé.

2014. 10. 21.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt állítja, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke neki nem mondott semmit, ezért azt feltételezi, hogy nem érintett az ügyben. „Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél” – mondja a tárcavezető.

Az ügy kapcsán Szijjártó Pétert Washingtonban fogadja Victoria Nuland illetékes helyettes államtitkár.

Szijjártó Péterről és Victoria Nulandról nem készült közös fotó Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Szémann Tamás

Szijjártó Péter az Origónak azt mondja, semmi újat nem tudott meg az amerikai korrupciós vádakról.

Újabb nevet emlegetnek a Parlamentben a folyósokon azzal kapcsolatban, hogy kik kerülhettek föl arra a listára. A Közgép cáfolja az Origónak, hogy Nyerges Zsolt elnök is rajta van a listán.

Nyílt levélben teszi föl a kérdését az LMP-s Szél Bernadett: „Kitiltották-e Vida Ildikót az Egyesült Államokból?”

2014. 10. 22.

Vida Ildikót a schwechati repülőtéren éri utol az RTL Klub híradója. Arra a kérdésre, hogy rajta van-e az amerikaiak tiltólistáján, a NAV elnöke azt válaszolja: „Nem nyilatkozom, hagyjon békén, legyen szíves”.

Vida Ildikó szabadságra ment, akkor érte utol az RTL Klub stábja Forrás: Origo

2014. 10. 24.

Orbán Viktor miniszterelnök az Index kérdésére úgy válaszol, „magánszemélyek és állami alkalmazásban állók” vannak a listán.

2014. 10. 27.

A parlamentben Lázár János azzal riposztozik az ellenzéknek, hogy lehet, hogy Vida Ildikó azért nem beszél az ügyről, mert nem érintett.

2014. 10. 29.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter cáfolja, hogy szerepelne a listán.

A NAV közleményt ad ki, ebben „visszautasítják a korrupciós vádakat az adóhatóság vezetői, és felhívják a figyelmet, hogy a NAV a bűnüldözés és a korrupció elleni harc egyik legfontosabb intézménye. És közlik, hogy nem szeretnének politikai csatározások részesei lenni.

A fotó alapján Habony Árpád utazhat az Egyesült Államokba Forrás: Facebook/Kaminski Fanny

Kaminski Fanny, a miniszterelnök Facebook-oldalának szerkesztője feltölt egy képet Habony Árpádról a közösségi oldalra, amin Washingtonban a Wall Street Journal című napilapot olvassa.

2014. 10. 30.

Varga Mihály továbbra sem tud neveket a kitiltottak listájáról: „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy megkérdezzem bárkitől, hogy kitiltották-e Amerikából”.

Egy korábbi fotó, amikor még együtt tartott sajtótájékoztatót Vida Ildikó és Varga Mihály Forrás: MTI/Soós Lajos

2014. 11. 05.

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek elismeri, hogy valóban szerepel a listán. Varga Mihály azt mondja az interjú után, hogy kedden, azaz negyedikén szólt neki Vida Ildikó.