A grízes tésztától lettek betegek Kondoroson

Vágólapra másolva!
Azonosították azt a baktériumot, amelyik a múlt héten szerdán mintegy száz embernél okozott ételmérgezést a Békés megyei Kondoroson. A hányással, hasmenéssel járó betegséget a grízes tészta fogyasztása váltotta ki – állapította meg vizsgálatában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 
Vágólapra másolva!

A kondorosi grízes tésztában a Bacillus cereus spórás baktérium telepedhetett meg, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. A vizsgálat megállapításai szerint fertőzés akkor következik be, ha a fertőzött ételt szobahőmérsékleten hosszabb ideig tárolják, a baktériumok el tudnak szaporodni, és kellő mennyiségű toxint termelnek.

Elkerüléséhez fontos a higiénés szabályok gondos betartása, a zöldségek és gyümölcsök alapos megtisztítása, valamint a kész ételek hűtőszekrényben tárolása – írta a Nébih. Kondoroson a múlt szerdán délután 102-en betegedtek meg, miután elfogyasztották a közétkeztetésben felszolgált ebédet. Tizenöt gyerek kórházba is került görcsös hasfájás és hányás miatt. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak, csütörtök délután a kórházat is elhagyhatta a 15 gyerek.

A helyi óvodában és általános iskolában fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. A közétkeztetést végző konyha mindvégig üzemelhetett.