Vizsgálatot követel az ellenzék a beutazási tilalom miatt

Vágólapra másolva!
Demokratikus Koalíció az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kéri, az Együtt-PM nyílt vizsgálatot követel annak ügyében, hogy mely magyar állampolgárokat "tiltották ki" az Egyesült Államokból, és milyen korrupciós ügyek kapcsolódnak hozzájuk. Az LMP szerint az Országgyűlés és a magyar állampolgárok számára is megismerhetővé kell tenni az ügy konkrétumait. A Magyar Liberális Párt szerint ami történt, az Magyarország szégyene, az MSZP véleménye szerint az esemény súlyosan befolyásolja Magyarország nemzetközi tekintélyét.
Vágólapra másolva!

Kerék-Bárczy Szabolcs a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja azt mondta, tájékoztatást várnak a miniszterelnöktől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, a belügyminisztertől, a külügyminisztertől és a nemzetgazdasági minisztertől arra vonatkozóan, hogy igazak-e a sajtóhírek, s ha igen, mi az ügy előzménye, folytatnak-e vizsgálatot, milyen lépéseket tettek, illetve terveznek.

A haza prezstízse

Sajtóinformációk szerint az Egyesült Államokba való beutazást magas rangú állami tisztségviselőknek és a kormányfő közvetlen környezetében dolgozóknak tiltották meg. Ez nem egy párt ügye, hanem a haza presztízse - fogalmazott a DK-s politikus.

A budapesti ideiglenes amerikai ügyvivő határozott utalást tett arra, hogy nem adóhatósági vizsgálatokkal függ össze a lépés. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint ha igazak a korrupcióról szóló hírek, akkor mindkét szövetséges állam érdekei sérültek, s a magyar kormány érdekelt abban, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés.

Állásfoglalást várnak a külügytől

Az Együtt-PM felszólítja a kormányt, hozza nyilvánosságra, mely magánszemélyekről, mely adóhivatali vezetőkről, mely cégvezetőkről, illetve milyen vállalatokról van szó. Egyúttal arra kérik a Külügyminisztériumot, adjon ki nyilvános állásfoglalást arról, hogy mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán. Az Együtt-PM választ vár arra, hogyan lehetséges, hogy magyarországi korrupciós ügyben nem a magyar hatóságoktól értesül a magyarországi nyilvánosság.

LMP: Ismerjék meg a magyarok az ügyet!

Szél Bernadett, az LMP képviselője az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezte hétfőre, hogy a testület nyílt ülésen vegye napirendre az Egyesült Államokból korrupció miatt kitiltott személyek, köztük különösen az adóhatóság elnökének és munkatársainak ügyét. Miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette az amerikai nagykövetség ügyvivőjét, hogy a korrupcióra vonatkozó információkat átadja, az LMP szerint az Országgyűlés és a magyar állampolgárok számára is megismerhetővé kell tenni az ügy konkrétumait.

MLP: Ez Magyarország szégyene

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a kormányközeli személyek kitiltása Magyarország szégyene, az újkori magyar diplomácia mélypontja. A párt állsápontja szerint a magyar állampolgároknak joguk van tudni, kik, és milyen pozíciót betöltő személyek érintettek, hiszen őket az USA korrupciós vádakkal illette. Az is jogos elvárás a magyar állampolgárok részéről, hogy a korrupciónak politikai és büntetőügyi következményei legyenek, ennek érdekében parlamenti vizsgálóbizottág felállítását is kezdeményezzük.

Az MLP elvárja, hogy a kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra, kiket érint az amerikai kitiltás és milyen okokból, egyúttal várja a kormány tájékoztatását arról is, milyen vizsgálatok indulnak az említett korrupciós ügyekben. A liberális párt szerint a most járt út az ország nemzetközi elszigetelődéséhez, Magyarország végleges leszakadásához fog vezetni.

MSZP: Bizonyíthat Szijjártó Péter

A Magyar Szocialista Párt az ügyben kezdeményezi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonnal hívja össze a parlamenti pártok képviselőit és tájékoztassa őket az Egyesült Államok egyes magyar állampolgárok beutazási tilalmával kapcsolatban hozott intézkedéséről és annak következményeiről. A szocialista párt emlékeztet arra, hogy Szijjártó Péter miniszter egy beszélgetésre hívta múlt héten a pártok képviselőit, a magyar külpolitika mögötti esetleges konszenzus hosszú távú megteremtése érdekében.

Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint olyan külpolitikai esemény történt, amely Magyarország nemzetközi tekintélyét súlyosan befolyásolja, ezért itt az alkalom Szijjártó Péter előtt, hogy bebizonyítsa, nem csak egy PR-akciónak gondolta a parlamenti pártokkal való kapcsolatfelvételt, hanem érdemi párbeszédre törekszik.