Világszerte elismert magyar cégek tiltakoznak az internetadó ellen

internet adó elleni tüntetés 2 vonulnak
Vágólapra másolva!
Közös közleményben tiltakoznak a tervezett távközlési adó bevezetése ellen a legismertebb magyar startup cégek. Azzal érvelnek, hogy nem lennének sikeresek világszerte a szélessávú internet nélkül. Azt mondják, a jövőben szeretnék, hogy még több ilyen cég alakuljon, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a most induló tehetségek korlátlanul tudjanak hozzáférni a világhálóhoz. 
Vágólapra másolva!

Közösen lépnek fel az internetadó bevezetése ellen a legismertebb hazai startup vállalkozások. Közleményüket a Facebookon bárki elolvashatja.

Azt írják, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországról elindult cégek sikereiben nagyon fontos szerepet játszott az, hogy alapítói szabadon, versenyképes áron hozzáférhettek a szélessávú internethez. Szerintük, a többi között az NNG, a Prezi és a Ustream az internet gyors elterjedése nélkül nem tudott volna elérni több százmillió felhasználót. Ezt úgy indokolják, hogy a világhálónak köszönhetően egy budapesti vagy például egy szegedi irodából is tudnak világcéget működtetni és csaknem másfél ezer embernek adnak munkát.

Nem szabhatnak gátat a terhek

A Bridge Budapest alapítói azt mondják, hogy legfontosabb célkitűzésük az, hogy még több hasonló cég alakuljon és váljon sikeressé nemzetközi szinten. Ehhez azonban – mint mondják - a most induló tehetségeknek is szükségük lesz arra, hogy további terhek nélkül hozzáférjenek a szélessávú internethez.

Tüntetés a tervezett internetadó ellen, Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

Az internet a siker kulcsa

Pistyur Veronika, A Bridge Budapest ügyvivője szerint fontos, hogy bárki az országban ugyanakkora eséllyel tudja megvalósítani az álmait itthon, mint például egy német, egy angol vagy éppen egy észt fiatal a saját országában. Fehér Gyula, a Ustream alapítója pedig úgy érvel, hogy azok az országok és társadalmak, amelyek hamarabb elsajátítják az internet készségszintű használatát, versenyelőnyben vannak. Balogh Péter, az NNG társalapítója és vezérigazgatója pedig azt mondja, hogy az első játékprogramjuk globális sikere is az internetnek köszönhető és a világháló adott inspirációt az NNG indításakor is. A cég ma már nemzetközi szinten piacvezető – teszi hozzá a vezető. És Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója is tiltakozik a távközlései adó bevezetése ellen. Azt mondja, amikor elkedztek dolgozni a Prezin már elég sok helyen volt gyors internet ahhoz, hogy elterjedjen. „Azaz, az internet kellett a mi sikerünkhöz. Ahogy kell annak a rengeteg embernek a sikeréhez is, akik most dolgoznak a saját startupjuk elindításán” – mondja a szakember.