Ha fűtési szezon, akkor a szén-monoxid-mérgezés

kéményesprő
Vágólapra másolva!
9000 életveszélyes kéményt találtak idén a kéményseprők. Ez azt jelenti, hogy ennyi lakásban történhet a fűtési szezon indulása után tragédia. Csütörtökön, egy budapesti családnál majdnem megtörtént a baj. Szén-monoxid-mérgezést kaptak.
Vágólapra másolva!

Egy kétgyermekes anyuka vette észre, hogy valami nincs rendben fővárosi lakásában. Fejfájásra és émelygésre panaszkodtak a gyerekek, és ő sem érezte jól magát. Végül is időben szólt a mentőknek és a tűzoltóknak, akik valóban veszélyesen sok szén-monoxidot mértek a lakásban. Annyi mérgesgázt lélegeztek be, hogy már a vérükben is volt belőle ami halálos lehetett volna. A családot kórházba vitték, és megygógyították őket.

A hasonló esetek megelőzése érdekében kerestük meg a tűzoltókat, a fogyasztóvédőket és a kéményseprőket is és tanácsokat kértünk tőlük. Mi a teendő, mire érdemes figyelni, és mikor lép kötelező jelleggel a hatóság.

Harc a kémények bevételéért

Sok baja van egy kéményseprőnek, ha kezdődik a fűtési szezon. A legnagyobb például az, hogy nem akarják kéményközelbe engedni, pedig ha eldugul a kémény, máris kész a baj. Az emberek azonban kezdik érezni a veszélyt, legalábbis a statisztikák szerint.

Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. szóvivője az Origónak elmondta, hogy a szakembereket 2014-ben már a lakások 91 százalékába beengedték, míg ez az arány 2010-ben majdnem 20 százalékkal alacsonyabb volt..

Forrás: FŐKÉTÜSZ

9000 veszélyes kémény

A kéményseprők idén eddig kilencezer olyan kéményt találtak, amelyek veszélyesek voltak tűzbiztonsági okokból, vagy azért, mert simán visszamehetett rajta a szén-monoxid. Budapesten egyébként egymillió kémény van.

Müller Máté azt is elmondta, hogy a kéményseprők feladata a közhiedelemmel ellentétben már nemcsak a kéményseprés, hanem az állapotfelmérés is. Ha hibát találnak, akkor az illetékes hatóságot értesítik, amely lehet a gázszolgáltató, de akár a katasztrófavédelem is.

A párezer forintos készülék semmit sem

Tíz szén-monoxid-érzékelő készülékből kilencről derült ki, hogy nem működik rendesen - mondta Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Stratégiai Kabinetjének vezetője az Origónak egy tavaszi vizsgálat eredményéről. Kiderült, hogy a vizsgált szerkezetek többsége vagy egyáltalán nem jelzett, vagy hamisan riasztott. Kathi Attila szerint tüzeléstechnikai üzletben érdemes beszerezni a berendezést. Ott ugyanis a vásárló tanácsot is kérhet az üzembe helyezéshez és a használathoz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is megerősítette, hogy valóban sok rossz készülék van a háztartásokban. A katasztrófavédelmet 2012-ben még csak kétszázszor hívták olyankor, amikor egy készülék jelzett veszélyt. Ez a szám 2013-ra háromszázötvenre nőtt, idén pedig már eddig elérte a háromszázat.

Az egyik betiltott műszer Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ha fáj a feje és szédül, lehet, hogy baj van

A mérgezésnek eléggé egyértelmű tünetei vannak. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szolgálata szerint, ha valakinek fáj a feje, szédül, hányingere van, zavart és gyengének érzi magát, akkor valószínűleg több szén-monoxidot lélegzett be a kelleténél. Érdemes ilyenkor körbekérdezni a lakásban, hogy másoknak is vannak-e hasonló tünetei.

Ha igen, azonnal szellőztetni kell, ha lehet, kimenni a szabadba, és értesíteni a mentőket. Ők oxigént adnak, súlyosabb esetben pedig kórházba viszik a mérgezetteket.