Párhuzamos valóságokat teremtett Navracsics Tibor

Navracsics Tibor FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása meghallgatás politikus SZEMÉLY FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása meghallgatás SZEMÉLY Brüsszel, 2014. október 1.
Az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti brüsszeli me
Brüsszel, 2014. október 1. Az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti brüsszeli meghallgatásán készített kép Navracsics Tiborról, az Európai Bizottság oktatás, kultúra, ifjúság és állampolgárság területekért felelős magyar tagjelöltjéről 2014. október elsején. (MTI/AP/Thierry Monasse)
Vágólapra másolva!
A Navracsics Tibor körül kialakult helyzet akár mozgósító erővel is hathat a fideszes szavazókra, de a magyar választók túlnyomó többsége számára nem sokat mond az egész eljárás – többek között erről is beszéltek politikai elemzők.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet egy korábbi felmérésében kimutatta, hogy a megkérdezettek 48 százaléka nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy Navracsics Tibor alkalmas-e, vagy nem az uniós biztosi pozícióra. Ennek kapcsán Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője arról beszélt az Origónak, hogy a Brüsszelben történtek nem lesznek komoly hatással a hétvégi önkormányzati választásokra. Az egész ügy megmarad a pártok közötti értelmezési versenynek – tette hozzá.

A választást nem befolyásolja

Navracsics Tibor brüsszeli vesszőfutása semmilyen hatással nem lesz az önkormányzati választásra, mert attól nem fognak kevesebben a kormánypártok jelöltjére szavazni Körmenden vagy Tompán, hogy a magyar biztosjelölt nem egészen azt a portfóliót kapja az Európai Bizottságban, mint amire számított – erről már Varga Áron beszélt portálunknak. A politikai elemző szerint a választók többsége számára amúgy is nehezen értelmezhető bürokratikus kérdés az egész EU, benne a biztosokkal és tevékenységükkel.

Párhuzamos politikai valóságok

Sokkal érdekesebbnek nevezte Varga Áron a téma hazai kezelését, ami szerinte „jól mutatja, hogy milyen párhuzamos valóságok léteznek” a politikában. Emlékeztetett: míg az ellenzéki pártok a két szakbizottsági szavazás közül azt emelték ki, amelyik Navracsics Tibort nem tartotta alkalmasnak arra, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját vigye, a kormánypártok inkább azt a szavazást emelték ki, amelyik szerint a magyar jelölt biztosnak alkalmas.

Navracsics Tibort három órán át faggatta az EP szakbizottsága Brüsszelben Forrás: MTI/AP/Thierry Monasse

Hatalmi harc a háttérben?

Fodor Csaba szerint Navracsics személye nemcsak a kormánypárti szavazóknak, hanem az ellenzéki szimpatizánsoknak is megfelelő volt. Többen azt várták a meghallgatástól, hogy a baloldali pártok a biztosjelöltet személyében is alkalmatlannak minősítik, ezzel szemben csak a portfóliójában lehet változás, ami egyáltalán nem meglepő dolog – hívta föl a figyelmet Fodor.

Kiemelte, egyáltalán nem Navracsics személyének szólt, hogy a portfóliójában változás lesz, mivel egy uniós szintű politikai játszmáról van szó. Az elemző szerint a szocialista és a néppárti frakció közt hatalmi harc folyik, helyezkednek a háttérben. A brüsszeli szokások alapján megegyezés lesz a vége. Úgy látja, a magyar biztosjelölt körül kialakult helyzet akár mozgósító erővel is hathat a fideszes szavazókra, akik érzékenyek ezekre a témákra.

Összességében inkább kudarc

Varga Áron úgy véli, a kormánypártiak sikerről szóló és az ellenzék bukást emlegető értékelése mellett objektíven szemlélve Navracsics portfóliójának elutasítása inkább kudarc. E mögött az elemző szerint politikai okok húzódnak, amit még az ellenzék sem tagad. Ez presztízsveszteség a Fidesznek és a kormánynak – tette hozzá Varga.

Az elemző szerint csak az Európai Parlament két nagy pártcsaládja közötti alkunak köszönhető, hogy Navracsics Tibor személye egyáltalán „átment” a szavazáson. A 751 képviselő döntő többségét a két nagy tömb teszi ki, az Európai Néppárté, illetve a Szocialisták és Demokratáké.

A magyar biztosjelöltet támogatták a szavazáson, de módosíthatják a portfólióját Forrás: AFP/Thierry Charlier

Megint ellenünk fordult az EU

A Fidesz és a kormány narratívájába az elemző szerint remekül beilleszthető az a verzió, mely szerint az EU bosszúja, ami a magyar biztosjelölttel történt, például azért, mert Orbán Viktor nem támogatta Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnöki posztjára – vélekedett Varga Áron. Valójában persze Navracsics részbeni elutasítása nem Juncker bosszúja, hanem egy erős politikai jelzés az elemző szerint az EU-tól Orbán Viktor személyének és annak a politikának, amelyet az elmúlt években kormánya – tagjai közt Navracsics Tiborral – képviselt.

Az új portfólió részben a régi

Ami a portfólióját illeti, Varga Áron szerint Navracsicsnak valószínűleg a jelenlegi portfólió szűkített változatát adhatják, kikerülhet belőle az uniós állampolgárok jogai terület. A magyar jelölt már csak azért sem kap az elemző szerint teljesen új portfóliót, mert alighanem nincs ennél súlytalanabb terület, amiért felelhetne.

Nem lehet teljesen kizárni, ám erősen valószínűtlen, hogy Navracsics Tibort teljesen visszautasítják – állapította meg az elemző. Varga Áron szerint ugyanis Navracsics szakmailag felkészültnek mutatkozott a meghallgatásán, és látni kell, hogy nála EU-konformabb pártpolitikust aligha találni a Fideszben.

A kormány és a Fidesz gratulált a jelöltnek, az ellenzékiek bukásról beszéltek Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Örült a kormány

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt.

A kormány üdvözli, hogy az Európai Parlament szakbizottsága alkalmasnak találta Navracsics Tibort arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen – mondta Kurucz Éva. A kormányszóvivő tudatta: a múlt heti brüsszeli meghallgatás is bizonyította, hogy ƒ„felkészültsége és európai elkötelezettsége messzemenőkig alkalmassá teszik a feladat ellátására".

Ujhelyi nem lepődött meg

Nem lepte meg a szakbizottság álláspontja Ujhelyi Istvánt. Az MSZP-s EP-képviselő az Origónak azt mondta, ott ült Navracsics Tibor múlt heti meghallgatásán, és már akkor látszott, hogy „akármennyire is próbálja levakarni a homlokáról Orbán Viktor billogját, nem tudta”, hiszen miniszterelnök-helyettes volt az orbáni rendszerben.

Szanyi Tibor a Facebook-oldalán reagált a hírre. Azt írta: „Világossá vált, hogy a Fidesznek és barátainak nemhogy kétharmada, de még csak többsége sincs az EP-ben.” Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő ugyancsak a Facebookon üzent. Ezt írta: „Navracsics Tibor biztosi jelölését TÁMOGATTA az Európai Parlament szakbizottsága! Gratulálok! Nagy győzelem. Drága JávorSzanyiMolnár képviselők meg mehetnek a levesbe:-)”