Orbán együtt énekelt Fodor Gáborral

kampánydal, rendszerváltás
Vágólapra másolva!
Azok a boldog szép napok 1990-ben, Örvendj Magyarország! 2002-ben és Igen-igen! 2006-ban. Politikai időutazás az elmúlt 25 év három, talán legismertebb kampánydala segítségével.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás ma már történelmi távlatából származik az első videó. A felvétel a Népstadionban készült 1990. március 21-én. A Beatrice együttes 1988-ban megjelent „Azok a boldog szép napok” című dalát együtt énekelte Nagy Feró, Pataky Attila, Kovács Ákos, Vikidál Gyula és Vincze Lilla. A videó egyik érdekes pillanatát merevítettük ki ezen a képen.

Orbán, Szájer, Szelényi, Fodor 1990-ben Forrás: Origo

Együtt voltak

A fotón látható négy szereplő ma már három különböző párt tagja. Az itt még 27 éves Orbán Viktor három évvel később 1993-ban a Fidesz elnöke lett. A kép jobb felső sarkában a 28 éves Fodor Gábort látjuk, alatta Szelényi Zsuzsát, a takarásban pedig Szájer József énekel. Szelényi és Fodor két évvel a rendszerváltó házibuli után elhagyta a Fideszt. Fodor Gábor ma a Magyar Liberális Párt elnöke, Szelényi pedig az Együtt-PM országgyűlési képviselője. Szájer fideszes maradt az Európai Parlamentben politizál.

Orbán zavarban volt

A videón 00:59-nél a műsorvezető, Orbánnak a magasságára célozva megjegyezi: problémás lesz ha Fodorral egy mikorfonba énekel. A két kezdő politikus csak annyit mond: megoldjuk. Orbán láthatóan kényelmetlenül érezte magát a színpadon. A ma már politikai rivális, egykori fideszesek közös éneklése 02:40-től nézhető meg.

Titokban vették fel a dalt

A következő videó 2002-ből származik. Az „Örvendj Magyarország!” című dalt a Millenárison rögzítették egy tavaszi éjszakán. Titok övezte a szervezést és a felvételt mert a kampányhajrában meglepetést akartak okozni. A harcra buzdító koncepciót a Fidesz azóta elhunyt kampánygurujának, Wermer Andrásnak tulajdonítják. A szerző Vizy Márton, később a Nox együttesnek írt dalokat, majd a Madách Színházban játszott az „Én, József Attila” című musicalnek volt az egyik szerzője.

A Fidesz 2002-es kampány klipjébe annyi ismert arcot zsúfoltak, amennyit csak tudtak Forrás: Origo

Felvállalták a Fideszt de hiába

A felvételen több mint ötven színész, énekes, rendező, közéleti szereplő állt ki nyíltan a Fidesz mellett. A videóból kimerevített képeken Pataky Attila, Oszter Sándor, Balázs Péter, Mészöly Kálmán, Kerényi Imre, Szikora Róbert, Vikidál Gyula, Keresztes Ildikó, Papadimitriu Athina, Esztergályos Cecília, Sasvári Sándor, Varga Miklós és Kalapács József látható. 02:07-nél a második refrénnél Pataky Attila már alig fér a bőrébe, aztán jönnek a magyar zászlók és a tömegképek. Végül elmaradt a választási siker.

Boldogan utálták egymást

Az utolsó videó a 2006-os választásra készült. A fülbemászó, mozgósító nótát a reklámguru Geszti Péter és a slágergyáros Berkes Gábor írta. Nem volt olyan MSZP rendezvény, ahol a szimpatizánsok és a párttagok ne üvöltötték volna az igen-igent. Ebben a videóban is találtunk egy érdekes pillanatot. Egymás mellett áll a megpuccsolt Medgyessy Péter és utódja Gyurcsány Ferenc, aki itt talán még nem tudta, hogy egy hónap múlva Balatonöszödön, történelmi beszédet fog mondani. Szili Katalint sem előtte, sem utána nem láthattuk ilyen önfeledten örömködni. Négy évvel később otthagyta a pártot és megalapította a Szociális Uniót. A néhai Kiss Péter is vidámnak tűnik, pedig ma már tudjuk, hogy a képen szereplők finoman szólva sem kedvelték egymást.

2006 tavaszán a csúcson érezték magukat Forrás: Origo

Gyurcsány és a tömeg

A mozgósító dal talán az első politikai sláger lett az országban. Tömegek énekelték, hogy „jó benned hinni és indulni veled” aztán még többen skandálták a könnyen megjegyezhető refrént az „Ó igen – igen-igent”. A szocialisták is profin összevágták a tömegképeket, zászlóerdőket a 00:38-nál dinamikus és magabiztos Gyurcsánnyal, valamint a többi szocialista politikussal. Az MSZP a csúcson volt és megnyerte a választásokat.

Néhány hónappal később, szeptember 17-én az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével azonban beütött a krach. A párt és Gyurcsány leamortizálódott. A 2010-es kampányban megpróbálták újra bevetni a dalt de a választók kétharmada már a Fideszre mondta azt, hogy „Ó igen – igen igen!