Nemet mond a gyurcsányi ajánlatra az MSZP

önkormányzati választások 2014 mszp sajtó tájékoztató tóbiás józsef
Vágólapra másolva!
Csak egy önálló, a saját útját járó MSZP-nek van jövője – legalábbis így gondolják az Origónak nyilatkozó szocialista párti országgyűlési képviselők. Egyelőre nem kívánnak egy Gyurcsány Ferenc égisze alatt létrejövő pártunióban részt venni, ami természetesen nem jelenti azt, hogy egy majdani választáson egymás ellen induljanak. Kósa Lajos szerint az önálló út hirdetése a jelenlegi körülmények mellett hiteltelen.
Vágólapra másolva!

Önálló utat kell járnia az MSZP-nek a következő időszakban – mondták az Origónak szocialista képviselők Tóbiás József szavaira reagálva. A szocialista pártelnök az önkormányzati választás estéjén – már az eredmények ismeretében – arról beszélt, hogy nem kívánnak a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut.

Tóbiás József a vasárnap éjjeli sajtótájékoztatón Fotó: Bielik István - Origo

Nem lesz rendkívüli kongresszus

A pártban a szembenézés időszaka következik, de ezt a szakaszt minél hamarabb le szeretnék zárni, mivel a folytonos önostorozás nem vezet sehová. Az MSZP budapesti párttanácsa és országos választmánya még a héten értékelni fogja az eredményeket, és levonja a megfelelő tanulságokat.

Természetesen a szocialista párton belül vannak bizonyos fokú nézeteltérések a követendő irányt illetően, de nagy vonalakban egyetértenek. Rendkívüli kongresszus nem lesz a következő időszakban, mivel a nyári elnökválasztást követően már senkiben sincsen ilyen igény. A képviselők szerint alapvetően önálló politikát kell folytatni, ami nem jelent befelé fordulást. Gyurcsány Ferenc pártuniós javaslatát nem tartják elfogadhatónak, és a közeljövőben nem is lesz napirenden bármilyen nagyon szoros szövetség a DK-val.

Értékelik a választási szereplést, de nem lesz rendkívüli kongresszus Fotó: Bielik István - Origo

Tóbiás baloldali néppártot építene

Tóbiás József vasárnap este arról is beszélt a választási eredmények megismerését követően, hogy a magyar társadalom egy baloldali politikát vár, és az MSZP-t hatalmazta fel arra, hogy egy nemzeti elkötelezettségű baloldali néppártot felépítsen. „Ezt a felelősséget vállalom, az elnökség vállalja” – fűzte hozzá. Szerinte létezik baloldal, úgy hívják, hogy MSZP.

Már zajlik a megújulás

„Ha a korábbi pártvezetés egyértelműen kiállt volna Bokros Lajos mellett, akkor már tegnap létrejött volna az MSZP–DK összeolvadás” – erről már egy, a párt belső viszonyaira rálátó szereplő nyilatkozott portálunknak. Szerinte az MSZP megújulása nem egyik napról a másikra fog végbemenni, a folyamat egyébként Tóbiás elnökké választásával nyáron már meg is kezdődött. A politikus azonban kész helyzetet kapott a korábbi vezetéstől, így irreális elvárás, hogy itt hirtelen valami teljesen újat kapjanak a választók.

Mindenki tisztában van azzal, hogy mik a párt lehetőségei a jövőbeli politizálást illetően, azonban érdemesebb távlatosabb célokat kitűzni, még akkor is, ha ehhez jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök. Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes megnézni a XIII. kerületi eredményt. Ott Tóth József és csapata nagyon határozottan kiállt az érdekei mellett, és az Együtt–PM-et, a DK-t és a MoMát felvonultató pártszövetség csak egy mandátumot tudott szerezni.

A nyári tisztújító kongresszus Fotó: Origo

Kósa szerint így nehéz lesz

Az önálló MSZP-ről megkérdeztük Kósa Lajost is, aki azt mondta, hogy amíg a korábbi politikájukat folytatják, addig nehéz lesz a megújulást képviselni. A Fidesz alelnöke szerint egyre abszurdabb dolgokat állítanak, így lehet, hogy nemsokára arról fognak beszélni, hogy 6 millió éhező gyermek lesz az országban. Ez csak a 23 millió románról szóló ijesztgetéshez hasonlítható, amiről később kiderült, hogy egy szó sem igaz belőle.

Gőgös kimenne az utcára

Az MSZP jövőbeli politizálásáról Gőgös Zoltán úgy nyilatkozott: "Nem érdekel az alku, menjünk ki az emberek közé." A szocialista párt elnökhelyettese a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a választást követő reggelen arról is beszélt, nem ugyanazt az egymillió szavazatot kell tovább osztogatni, a kormány leváltásához ugyanis két és fél millió kell.

Baloldali belháborúra számítanak

Juhász Attila, a Political Capital munkatársa úgy gondolja, nem lesz változás a baloldalon a következő években, vagyis egymással szemben politizálva mindegyik párt a maga útját járja majd, amiből rövid távon a kormányoldal és a Jobbik húzhat hasznot.

Az MSZP-székházban vasárnap este Fotó: Bielik István - Origo

Lánczi Tamás, a Századvég elemzője szerint a baloldal esélyeit a következő, országos választások nélküli három és fél évben egy tét nélküli és elhúzódó belháború nehezítheti, amelynek részeként Gyurcsány Ferenc feltehetően a baloldal újraegységesítéséért küzd majd, míg az MSZP a volt kormányfőtől független vezető szerep betöltését tervezi.