Lázár: Ne legyen banktitok a pártiroda-vásárlásra kapott MFB-kölcsön

Vágólapra másolva!
Lázár János azt javasolja, hogy ne minősüljenek banktitoknak a Magyar Fejlesztési Bank által korábban pártiroda vásárlására biztosított kölcsön adatai. A fejlesztési bank felügyeletért is felelős Miniszterelnökség vezetője az MFB-törvény módosítására tett javaslatát csütörtökön nyújtotta be az Országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

Lázár János indítványa indoklásában kifejtette: előterjesztése célja, hogy az MFB által korábban – az állami vagyonról szóló törvény alapján – parlamenti párt irodavásárlására nyújtott kölcsön adatai „a közügyek átláthatóságának elősegítése érdekében” ne minősüljenek banktitoknak.

A kihirdetését követő napon hatályba lépő rendelkezést a már megkötött ügyletekre is alkalmazni kellene.

Az SZDSZ nem fizette vissza

A 2007-es vagyontörvény adott lehetőséget arra, hogy a parlamenti pártok – állami kezességvállalás mellett – kedvezményes MFB-kölcsönnel működési célú ingatlanokat vásároljanak.

A lehetőséggel éltek is a pártok, az elmúlt időszakban azonban többször is téma volt az, hogy az SZDSZ nem fizette vissza a hitelt.

A Fővárosi Főügyészség márciusban azt közölte, hogy a IX. kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást az SZDSZ tartozásával összefüggésben.