Gyurcsány: A baloldalnak volt titkos favoritja

visszalépők főpolgármester választás
Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Nem Falus Ferenc, és nem Karácsony Gergely. Ennyi tudható arról a főpolgármester-jelöltről, aki Bajnai Gordon javaslatára sokáig élvezte az Együtt–PM és a DK támogatását is, mégsem ő lett Tarlós István kihívója – mondta Gyurcsány Ferenc, de a jelölt nevét nem árulta el.
Vágólapra másolva!

Volt egy jelölt Falus előtt

Falus Ferenc előtt volt egy másik, titkos főpolgármester-jelölt, akiről az Együtt, a PM és a DK vezetői még júliusban egyeztek meg, mikor összegyűltek Gyurcsány Ferenc lakásán. A jelöltet Bajnai Gordon javaslatára a szintén jelen lévő Gyurcsány, Molnár Csaba és Karácsony Gergely is támogatta, majd róla kezdett az Együtt a szocialistákkal tárgyalni – árulta el egy háttérbeszélgetésen a DK elnöke.

Gyurcsány szerint volt egy jelölt még jóval Bokros Lajos és Falus Ferenc előtt Forrás: Polyak Attila

A jelölt nevét Gyurcsány nem árulta el, csak annyit mondott, hogy nem Falus Ferenc, és nem is Karácsony Gergely volt. Mindenesetre az illető hamar „kiesett", erről Gyurcsány úgy értesült, hogy az MSZP-től felhívta valaki azzal, hogy Falus Ferenc lesz a közös jelölt. Ezzel a DK elnökének nem is volt baja, mint mondta, nem szégyellné, ha a volt tiszti főorvos indítása neki jutott volna eszébe.

Bokrosról utolsóként értesült

Hasonlóan zajlott Gyurcsány emlékei szerint az újabb váltás: Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke hívta azzal, hogy Falus visszalép Bokros Lajos javára. Őt is támogatta a DK, Gyurcsány szerint abban nem volt vita. Ahogy abban sem, hogy Falust nem a Liberálisok jelöltjének javára léptetik vissza, mert „a velük való ilyen mélységű együttműködéshez nem volt meg a kellő bizalom".

Új jelszó: egy a tábor, sok a zászló

A DK elnöke a jövőt úgy látja: a három párt között a választás után is „fékezett habzású" rivalizálás lesz, de megmarad, sőt 2018-ra felerősödik az együttműködési kényszer is. „Politikai egységre van szükség, de az egy a tábor, sok a zászló elv mentén" – jelentette ki Gyurcsány, megnyugtatva az MSZP-t és az Együtt–PM-et: nem akar erőszakoskodni.

Nem tett le az uniópártról a DK-elnök, és kiadta a jelszót: "egy a tábor, sok a zászló" Forrás: MTI/Soós Lajos

Nem célja, hogy mások eltűnjenek, meggyengüljenek, de a következő évek nyugodt építkezése után el lehet jutni egy pártszövetség vagy akár egy uniópárt gondolatáig is. „Az önkénnyel szemben a demokraták szoros együttműködése kell" – mondta Gyurcsány, jelezve: „a csak a választásra kötött együttműködés nem ad kellő politikai erőt a baloldalnak".

Orbán Viktor rendszerétől óvott

Azoknak a baloldali pártoknak, akik tőle és a DK megerősödésétől félnek, Gyurcsány azt üzente: „A legnagyobb fenyegetés nem az, hogy mi együttműködünk, hanem az, hogy Orbán rendszere marad hosszú időre." Hozzátette, hogy ezzel nem mond mást, mint amit 2012 őszén Bajnai Gordon is: egy csapatba kell terelni a demokratákat.

Az uniópárt ötletét Gyurcsány nem adja fel, de megérti az egyelőre elutasító reakciókat, mint amilyen az is, amit nemrég Szigetvári Viktor fogalmazott meg, vagy amire Tóbiás József MSZP-elnök utalt az Index.hu-nak adott interjújában. Gyurcsány szerint ez természetes, rövid távon mindenki erősödni szeretne.

Tóbiás ott sem volt, honnan tudná?

Gyurcsány kitért Tóbiás egy másik megjegyzésére is, miszerint a DK ellenezte volna a szocialisták által javasolt teljes összefogást. Szerinte ez nem igaz, az MSZP elnöke már csak azért sem tudhatja, mert ott sem volt. Ellenkezőleg, ők támogatták, csak mikor már látszott, hogy az Együtt–PM nem megy bele, ők is elálltak ettől. „Rá kellett jönni, hogy a semminél a koordinált összefogás is jobb" – mondta.