Milliókba kerültek Kocsis filléres SMS-ei

Józsefváros, Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere
Kocsis Máté drogellenes politikáról szeretne hallani
Vágólapra másolva!
Egy SMS elküldése általában néhány forintba kerül, a józsefvárosi önkormányzatnak mégis 6,4 milliót kellett fizetnie néhány üzenetért, amelyeket Kocsis Máté fideszes polgármester küldött egy később kirúgott önkormányzati tisztviselőnek.
Vágólapra másolva!

Jelentős összegű, 6,4 millió forintos kártérítést ítélt meg jogerősen a Kúria annak a férfinak, akinek Luciferként aláírt SMS-t küldött Kocsis Máté, majd az erre adott, „köztisztviselőhöz méltatlan" válaszokra hivatkozva elbocsátották az állásából. A jogerős ítélet szerint jogsértően.

Egy újságcikkel kezdődött

A Kocsis Máté fideszes polgármester vezette önkormányzat hivatalnokának munkahelyvesztése azzal kezdődött, hogy 2011 júliusában megjelent egy cikk a Magyar Narancsban arról, hogy a VIII. kerület döntéshozói „ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak" igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben, a Szentkirályi utcai Vaskapuban.

Kocsis Máté polgármester nem látott kivetnivalót az ügyben Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az önkormányzati üzlethelyiséget az elitkocsmaként definiálható vendéglátóhely a cikk szerint akkoriban feltűnően olcsón, havi bruttó 140 ezer forintért bérelhette, ami négyzetméterenként 360 forintos bérleti díjat jelent a jó helynek számító, forgalmas környéken. A Narancs összehasonlítása szerint akkoriban a kerületben más üzlethelyiségek ennek az összegnek öt, de akár tízszeresébe is kerültek.

Ráadásul az üzemeltető céget vizsgálva kiderült, hogy a tulajdonosi köre bennfentesnek tűnt. Kocsis Máté polgármester a hetilapnak erre azt mondta: "Nem tartozik a polgármesteri feladatok közé magáncégek tulajdonosi körének vizsgálata. Nem ismerek olyan szabályt, mely szerint önkormányzati alkalmazottak ne lehetnének tulajdonosok vendéglátó vállalkozásban."

SMS-ekkel folytatódott

Kevesebb mint két héttel a cikk megjelenése után az egyik önkormányzati dolgozó – nevezzük B.-nek – az augusztus 11-i igazgatási szünet idején váratlanul SMS-eket kapott a polgármestertől a telefonjára. Ezekből kiderült, hogy Kocsis Máté a tisztviselőt azonosította a hetilap forrásaként – a Magyar Narancs szerint egyébként tévesen.

Órákon át SMS-eztek, három szöveges üzenetre hivatkozva a feladót kirúgták Forrás: Thinkstock

B. szerint aznap Kocsis Máté délután négy órától éjjel fél egyig kéretlenül, folyamatosan zaklatta őt üzeneteivel. Ő válaszolt azok többségére, de cáfolta, hogy köztisztviselőhöz méltatlan módon tette volna. Pedig egyértelmű provokációnak érezte a polgármester érthetetlen üzeneteit, amelyek közül egyet Kocsis Máté például „Üdv. Lucifer" búcsúzással zárt.

Végül kirúgással végződött

Másfél hónappal később B.-t elbocsátották az önkormányzattól. A korábbi, többórás SMS-ezés három üzenete miatt, melyeket válaszul írt a polgármesternek. Ezek: „Hivatali bűncselekményeket tanulmányozom."; „A titkos címek világában a K., esetleg a B. járatosak. Csak nem feltöretted?"; „Nekem lehet, hogy több hasznom vehetted volna, mint azoknak, akik jégre vittek. Tisztelet a kivételnek."

B. kirúgását – utalva a sértőnek minősített szöveges üzenetekre – azzal indokolták: „2011. szeptember 28-án a munkáltató részéről B.-vel szemben gyanú merült fel, hogy személyes megnyilvánulásaival a józsefvárosi önkormányzat és annak hivatala, valamint dolgozói jó hírneve és így a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalom lerombolását idézi elő. Ennek bizonyítására a munkáltató birtokába kerültek a köztisztviselő polgármesternek címzett üzenetei."

A bíróság szerint jogsértő

A kirúgása miatt bírósághoz forduló négygyermekes – gyerekeivel és beteg feleségével élő – családapa ügyében az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy jogsértő volt a kirúgás indoklása. A 2013. júniusi ítélet szerint B. SMS-ei nem voltak alkalmasak arra, hogy lerombolják a közigazgatás iránti társadalmi bizalmat, amúgy is munkaidőn kívül írta őket.

A Kocsis vezette önkormányzatot 6,4 millió forint kártérítésre kötelezte a bíróság Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A bíróság 20 hónapnak megfelelő jövedelem kifizetésére kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot. Az önkormányzat fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta, hogy B.-t törvénytelenül bocsátották el, és helybenhagyta az ítélet 6,4 milliós kártérítésre vonatkozó részét is.

A törvényszék egyébként azt is megállapította, hogy Kocsisék a kirúgás végrehajtásában is jogsértők voltak, mert bár már augusztus 11-én a munkáltató tudomására jutottak az SMS-ek, mégis a törvényben előírt 15 napnál jóval később, csak szeptember második felében kezdeményeztek vizsgálatot ez ügyben a jegyzőnél.

A Kúria is B.-nek adott igazat

Az önkormányzat a jogerős ítélet után sem fizette ki a kártérítést, továbbra is vitatta a döntést, és a Kúriánál kérte a megsemmisítését. A józsefvárosi jegyző pedig idén január végén ezt közölte is B.-vel, aki állás nélkül, nehéz körülmények között élt, így a kártérítésért bírósági végrehajtást indított.

Mint az a Vs.hu cikkéből kiderül, a végrehajtó május elején intézkedett, és a bíróság által elrendelt inkasszót végrehajtotta a józsefvárosi önkormányzaton, B. pedig megkapta az ítélet szerint neki járó kártérítést egykori munkáltatójától.

A Kúria eközben felülvizsgálati eljárásban hozott szerdai végzésében megállapította, hogy az önkormányzat kicsúszott a méltánytalansági eljárásban számára biztosított határidőből, tehát jogsértően küldte el alkalmazottját, akinek így jár a kártérítés.

Kocsis Máté nem fizet, de örül

Ráharapott a történetre a választási kampány hajrájában a helyi ellenzék is. Erőss Gábor, az Együtt–PM józsefvárosi polgármesterjelöltje felszólította Kocsist, hogy „nyilvánosan kérjen bocsánatot az áldozattól, és saját zsebből fizesse ki a józsefvárosiaknak okozott kárt: 6,5 millió forintot".

Kocsis Máté nem fizeti ki a kártérítést, de örül a dolgozó eltávolításának Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Origo kereste Kocsis Mátét, hogy megteszi-e ezt, a polgármester visszahívást ígért. Ehelyett végül az önkormányzat kommunikációs irodájától kaptunk egy közleményt, amelyből kiderült, hogy Kocsis nem fizeti ki a kártérítést. Kiemelték: azért sem, mert nem ő állt perben a köztisztviselővel, hanem a hivatal, a jegyző.

A hivatalos felmondás indokait kiegészítve az önkormányzat jelezte, hogy a régi munkatársak szerint "az említett úr gyakran közönséges volt, nem lehetett vele együtt dolgozni, többször alkoholos befolyásoltság alatt jelent meg munkahelyén, és furcsa tartalmú e-maileket küldözgetett". A közlemény kampányfogásnak nevezte Erőss felvetését, egyúttal Kocsis nevében azt írták: "Bár a polgármesternek nincs köze az ügyhöz, örömmel veszi, hogy egy ilyen ember nem dolgozik az önkormányzatnál."