Ismét bíróság elé állították Mécs Imrét

Német megszállási emlékmű, demonstráció, Szabadság tér, Mécs imre
Vágólapra másolva!
Ötvenhat év után ismét bíróság elé állt Mécs Imre egykori '56-os halálraítélt. Ezúttal a Szabadság téri emlékmű elleni tiltakozása miatt.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött csütörtökön a budapesti Szabadság téri német megszállási emlékmű ellen tiltakozókkal szemben indított eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Ellenszegültek a rendőröknek

Az eljárásban azt róják fel mások mellett Mécs Imre egykori '56-os halálraítéltnek, későbbi országgyűlési képviselőnek, hogy a Szabadság téri emlékmű ellen tiltakozókkal együtt idén áprilisban szembeszegült a jogszerű rendőri intézkedéssel.

Mécs Imre állandó résztvevője volt a megszállási emlékmű elleni civil akcióknak Fotó: Polyák Attila - Origo

Emiatt ellenük szabálysértési eljárás indult, de Mécs és 14 társa nem ismerte el bűnösségét, és kifogást nyújtottak be a fejenként 50 ezer – egy esetben 60 ezer – forintos bírságot kiszabó rendőrségi határozattal szemben. Így került az ügy a bíróság elé. Az eljárás a 15 demonstráló meghallgatásával kezdődött, és kedden folytatódik, amikor döntést is hozhatnak.

Csak véleménynyilvánítás volt?

Amint arról az Origo is beszámolt, civilek esetenként több száz fős csoportja demonstrált tavasz óta a Szabadság téren, tiltakozva a szoborcsoport ellen, amely szerintük azért történelemhamisító, mert szimbolikájában és üzenetében „felmenti" a magyar hatóságokat a zsidók deportálásában viselt felelősség alól.

Július végén a heves tiltakozás ellenére elkészült a sokat bírált szoborcsoport Fotó: Origo

A civilek a csütörtöki tárgyaláson azzal védekeztek, hogy nem voltak jól hallhatóak és érthetőek az V. kerületi jegyző szavai, aki a rendőri intézkedés előtt a téren felolvasta a birtokvédelmi határozatot. Arra is hivatkoztak, hogy a téren a véleménynyilvánítási jogukkal éltek, és szerintük ebben a rendőrség jogszerűtlenül akadályozta meg őket.