Kamionsofőrök szállták meg Soroksárt

kamionok állnak a Waberer's logisztikai és szállítmányozási cég budapesti telephelyén
Vágólapra másolva!
Egy soroksári negyvenágyas panzióba közel 1200 sofőrt jelentettek be, amitől jelentősen megnőtt a fővárosi, XXIII. kerületi állandó lakosok száma is. „Ennek semmi köze az önkormányzati választáshoz, a Waberer's kamionosai szállnak itt meg pár napra" – mondta el az Origónak a panzió tulajdonosa. Tény viszont, hogy az állandó lakosok szavazhatnak is a kerületben. A bevándorlási hivatal tud a gyarapodásról, vizsgálatot indítottak az ügyben.
Vágólapra másolva!

Soroksár közel 1200 állandó lakossal gyarapodott, mióta a Viktória panzióban ugrásszerűen megnőtt az oda bejelentkezők száma. A váratlan bővülésről Keserű Évát, a panzió vezetőjét kérdeztük. "Tizenegy éve állok szerződésben logisztikai cégekkel – előbb a Hungarokamionnal, aztán a Waberer'sszel. Azóta rendszeresen szállnak meg nálunk a sofőrjeik" – mondta el kérdésünkre az igazgató.

Sok a kilépő

Keserű Éva szerint átlagosan 40-50 kamionsofőr száll meg náluk havonta, többnyire egy-két napot töltenek ott, amíg újabb fuvarra várnak. A panzió ugyanakkor az elmúlt években több száz fuvaros részére állított ki szállásadói nyilatkozatot – közülük sokan aztán meg sem jelennek a panzióban. "Nekünk sem szólnak mindig, ha valaki kilép a logisztikai cégtől, pedig jelentenünk kell a hatóságok felé. Szoktuk is kérni a Waberer'st, jelezzék, ha egy nálunk bejelentett dolgozó megy el" – tette hozzá a panzió vezetője.

A Waberer's logisztikai és szállítmányozási cég sofőrjeit jelentették be a soroksári panzióba – több mint ezer főt. Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Csíkszeredából érkeztek

A váratlan növekedést Keserű Éva azzal magyarázta, hogy a Waberer's Magyarországra költöztette erdélyi, csíkszeredai leányvállalatának telephelyét. A költözéssel áthozta dolgozóit is, az "új lakók" többsége pedig romániai magyar állampolgár.

Jönnek a banki papírok

A panzióvezető elmondta, tőle a Waberer's kéri ki a szállásadói nyilatkozatot, a hitelesített papírokat pedig a cég átadja az alkalmazottaknak. A sofőrök ezután a Bevándorlási és Államhivatalhoz mennek, és a nyilatkozat birtokában kérik a lakhelybejelentést Soroksárra, a Nagykőrösi út 353. szám alá. "Hogy a hivatal hogyan jár el, nem tudom, de ha elfogadják a kérést, onnantól hozzánk érkeznek a sofőrök banki értesítései" – tette hozzá Keserű Éva.

Megkérdeztük a Waberer's International Zrt.-t is: válaszukban hangsúlyozták, hogy a logisztikai vállalat több száz külföldi, köztük európai uniós állampolgárt foglalkoztat, akik a jövedelmük után Magyarországon maguk adóznak.

"Az uniós polgárok szabadon döntenek arról, hogy miként választják meg a lakóhelyüket, illetve hogyan tesznek eleget lakcím-bejelentési kötelezettségüknek. A Waberer's külföldi állampolgárságú nemzetközi gépkocsivezetői két fuvarfeladat között esetenként csak néhány napot töltenek pihenéssel az általuk választott szálláshelyen" – írta a nemzetközi cég.

Bűncselekmény történt?

Az ügy az október 12-i önkormányzati választás miatt kap különös jelentőséget, hiszen az állandó lakhelyre bejelentett uniós állampolgárok voksolhatnak is. Soroksár váratlan lakógyarapodására a Népszabadság hívta fel a figyelmet. Cikkükben megjegyzik: aki olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el, a bejelentkező az elkövető, a tulajdonos bűnsegédnek számít.

Tényleg szavazhatnak

Megkérdeztük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is a soroksári panzió ügyéről. A BÁH elismerte, hogy a kérdéses címre számos külföldi állampolgár jelentkezett be, de közülük sokan már el is hagyták az országot, ezért adataikat a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban "passziválták". Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek nincs érvényes magyarországi lakcímük, ezért választójoggal sem rendelkeznek – írta a hivatal.

A BÁH válasza ugyanakkor azt nem zárja ki, hogy a Soroksárra bejelentett sofőrök egy részének még lehet magyar lakcímkártyája és személyazonosítója, így akár szavazhatnak is október 12-én. Az uniós állampolgárok emellett jogszerűen kérhették, hogy egy kereskedelmi szálláshelyre jelentsék be őket, akár állandó jelleggel is.