Vágólapra másolva!
Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választás eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele.
Vágólapra másolva!

A XV. kerületi helyi választási bizottság csütörtöki döntése értelmében meg kell ismételni a XV. kerületi polgármester-választást és két egyéni képviselői választást is, november 9-én. A hvb nem jogerős határozatának indoklása szerint ugyanis a DK megtévesztette a választókat azzal, hogy jelöltjüket, Hajdu Lászlót a baloldali pártok közös jelöltjeként tüntették fel kampánykiadványaikban, miközben csak a DK indította jelöltként.

Van jogorvoslat

A döntéssel szemben a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB) lehet fordulni jogorvoslatért; az itt születő határozattal szemben pedig a Fővárosi Ítélőtáblához lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani három- három napon belül.

Késik a Fővárosi Közgyűlés

A XV. kerületi eredmény jogerőre emelkedésének elhúzódása hatással van a Fővárosi Közgyűlés megalakulására is. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek ugyanis a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester a tagja, valamint tagja még a közgyűlésnek 9, kompenzációs listáról mandátumot szerző, polgármesterjelölt is. A 9 mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét a kompenzációs listák között. Amíg azonban nincs jogerős eredménye a XV. kerületi polgármester-választásnak, nem lehet a kompenzációs mandátumokat sem kiosztani.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a végleges jogi eredmények megállapítása előtt nem tudnak megalakulni az önkormányzatok képviselő-testületei, akkor se, ha erre az önkormányzati törvény 15 napot ad, de a jogorvoslati idő ezen túlhúzódik.