Szeptember 30-án startolhatnak az egyéni nyugdíjszámlák

ATM automatából pénzt vett fel egy idős férfi, sokan kérik készpénzben a nyugdíjat
Vágólapra másolva!
Még mindig nem műkődnek az egyéni nyugdíjszámlák, amelyek bevezetésére még 2011-ben tett ígéretet a kormány. Úgy tűnik most szeptember végére ígérik a bevezetését, ám a számlán ekkor sem szerepelnek majd a magánpénztárakba befizetett, államosított összegek.
Vágólapra másolva!

A módosított határidő szerint 2014. szeptember 30-ra áll fel a saját számlás nyugdíjrendszer – eredetileg június végére kellett volna elkészülni, ám az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) tájékoztatása szerint ez a jogszabályok módosítása miatt nem volt tartható.

Ha elkészül a számla, akkor azon minden állampolgár nyomon tudja majd követni, hogy utána a foglalkoztatója mennyi járulékot és szociális hozzájárulási adót vont le vagy fizetett meg. Ezzel együtt azt is meg lehet majd tudni, mennyi szolgálati időt gyűjtött össze az érdeklődő.

A Népszabadság írása szerint az adatok a nyugdíj-kalkuláció alapját jelentik, vagyis ez volna egy valódi, az egyéni várható nyugdíjak alakulását követő rendszer alapja. Ám ebből semmi sem látszik, az elérhető adatok ugyanis meglehetősen szűkösek.

Az ONYF oldalán megtalálható ugyan a saját nyugdíjszámlákra mutató ikon, ám ez csak egy ideiglenes oldalra visz. A főigazgatóság régi honlapján tartottak fenn egy a NAV járulékbevallásaiból táplálkozó nyilvántartást, amelyen a 2012. december 31-ét követő befizetések követhetők nyomon.