Jöhetnek cigányfilmek a fesztiválra, de nem azok

cséplő gyuri, film, 1978, schiffer pál, cinefest, jameson's cinefest, miskolc, film fesztivál, cigány, roma
Vágólapra másolva!
A Duna DOCK dokumentumfilmes csoport szerdán arról számolt be, hogy a miskolci Cinefest politikai okok miatt visszadobta a cigány tematikájú filmjeiket, és a teljes műsorból is törölték a roma szekciót. Bíró Tibor, a filmfesztivál igazgatója cáfolta a hírt. Öt, cigányokról szóló film is lesz a szeptemberi programban, csak éppen nem a Duna DOCK produkciói. Igaz, azok a botrány után kerültek a műsorba.
Vágólapra másolva!

A Duna DOCK augusztus 6-án, Facebook-oldalán írt arról, hogy nem tartják meg MasterClass programjukat a szeptemberi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

„Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, a CineFest csak akkor tud idén helyet adni szakmai programunknak, ha abban - terveinkkel ellentétben - nem szerepel magyarországi roma témájú film, vagy ha mégis, akkor az érintett filmek címe, tartalma és alkotóik nem lehetnek feltüntetve a fesztivál hivatalos programjában és semmilyen egyéb nyilvános fórumon" - olvasható a bejegyzésben, amelyet hamarosan több hírportál és blogoldal is megosztott.

Nem kell a balhé?

A Duna DOCK szerint a CineFest vezetősége azzal indokolta döntését, hogy filmfesztivál idén az önkormányzati választások elé esik - így a politikai konfliktusokat elkerülve és "biztonsági okokból" nem vállalnak magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt, a szokásos roma programjukat sem tartják meg.

Lesz roma szekció

A közleménnyel kapcsolatban megkerestük a miskolci filmfesztivál igazgatóját is, aki cáfolta a Duna DOCK bejelentését.

"Ahogy hét éve folyamatosan, idén is lesz roma szekció a CineFest-en: öt új filmmel folytatjuk Roma-kép című sorozatunkat, amelyben fiatal cigány tehetségeket, sikeres életpályákat mutatunk be. Csakhogy ebben a blokkban nem szerepel a Duna DOCK két ajánlott filmje" - hangsúlyozta Bíró Tibor.

"Lesznek cigányokról szóló filmek, csak nem a Duna DOCK kínálatából" - Bíró Tibor, a CineFest igazgatója. Forrás: Jameson CineFest

A cím titok

Az igazgató szerint nem politikai vagy biztonsági okból utasították vissza a Duna DOCK kínálatát - azok egyszerűen nem illettek bele a programba. "Mindig aktuális témákat keresünk, a dokumentumfilmes csoport viszont az 1978-as Cséplő Gyurit akarta elhozni és egy másik produkciót, amelyet korábban már több fesztiválon is bemutattak. Nekünk ennél frissebb anyag kell" – magyarázta Bíró Tibor.

Részlet Schiffer Pál 1978-as dokumentumfilmjéből. A Cséplő Gyuri már nem aktuális a CineFest szerint. Forrás: Fortepan

A Cinefest vezetője kérdésünkre nem akarta elárulni a roma szekcióban szereplő öt film címét, mondván, még a teljes versenyprogramot sem hozták nyilvánosságra.

Régi történet

A fesztiváligazgató elismerte, saját roma blokkjukat azután készítették el, hogy a Duna DOCK ajánlatát visszadobták, ám hangsúlyozta: ők már két hónappal ezelőtt jelezték, hogy nincs szükség a felkínált filmekre. A Duna DOCK-ot tehát ez egyáltalán nem érhette váratlanul. A Roma-kép filmjeit a teljes fesztiválprogram anyagával együtt válogattuk össze - tette hozzá a rendezvény vezetője.

A Duna DOCK csapata közzétette a Cinefest egyik zsűritagjának bojkottra szólító nyilatkozatát is: Vodál Vera, a kisjátékfilmes előzsűri tagja bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt nem kéri a felajánlott honoráriumot, nem vesz részt a 2014-es fesztiválon - továbbá minden ismerősét a Cinefest bojkottjára buzdítja.

EMMI: nem a mi dolgunk

A Jameson ír whisky márka mellett a CineFest egyik fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Balog Zoltán miniszter felzárkóztatási államtitkárként korábban a romák társadalmi integrációjával is foglalkozott.

Megkérdeztük a tárcát, mi a véleményük a filmfesztivál körül kirobbant vitáról - szponzorként beleszólhatnak-e a filmes program alakításába, és továbbra is támogatják-e a rendezvényt. Az EMMI válasza: "a rendezvény programjáért a szervezők a felelősek, keressék őket."