Nyúzott hattyút rejtett a szatyor

hattyú
Vágólapra másolva!
Megkóstolta volna a hattyúhúst egy sumonyi férfi, de csak az állat megnyúzásáig jutott – a szentlőrinci rendőröknek feltűnt dagadó szatyra. A bütykös hattyú nem védett, de megölése állatkínzásnak és vadorzásnak számíthat.
Vágólapra másolva!

Hattyúval tömött szatyorral sétált a baranyai Szentlőrinc közelében egy sumonyi lakos: a helyi rendőröknek a dagadó csomag tűnt fel: amikor ellenőrizték, egy nyúzott madarat találtak benne.

Meg akarta enni

Hogy egy hattyú az áldozat, azt 33 éves férfi már maga mondta el a szentlőrinci járőröknek, amikor gyanúsítottként kihallgatták a helyi rendőrőrsön. Mint bevallotta, a pellérdi halastó befolyójánál kapta el az állatot, amelynek tollát le is fosztotta – meg akarta kóstolni a nagy testű madár húsát. Nem kapott belőle, a tetemet a hatóság foglalta le.

Ígéretes zsákmánynak tűnt a nagy testű hattyú Forrás: AFP/Roland Weihrauch

A rendőrség által megkérdezett madárszakértő szerint az zsákmány egy bütykös hattyú volt, amelynek hím példányai a 15 kilós súlyt is elérhetik. A szakértő ezt védett állatnak nevezte – tévesen, hiszen a hattyúfaj itthon elterjedtnek számít, állománya stabil.

Három év is járhat érte

A hattyúgyilkos ellen jelenleg a Pécsi Rendőrkapitányság folytat nyomozást, természetkárosítás megalapozott gyanújával. Ha a bütykös hattyú nem védett, engedély nélküli elfogása és megölése egyszerre számít vadorzásnak és állatkínzásnak, utóbbiért pedig magában három év szabadságvesztés járhat.

Amikor a hattyú gyilkol

A legnagyobb röpképes madarak közé tartozó hattyúfajta agresszív, territoriális állat, a fészke védelmében az embert is megtámadja. Két évvel ezelőtt egy chichagói férfit ölt meg egy bütykös hattyú, a Bay Colony Drive melletti tóban – a sors fintora, hogy az állatokat éppen az áldozat telepítette a vízpartra, hogy távol tartsák a mindent összepiszkító kanadai vadludakat.

Anthony Hesley szokásához híven kajakján evezett be a tóra, ahol szemtanúk szerint egy kifejlett állat megtámadta, a kajakot pedig szárnycsapkodva felborította. A férfi próbált a partra úszni, de a hattyú folyamatos támadásai miatt elgyengült, végül pedig elmerült.