Kemény feltételeket szabna az MSZP harcos szárnya az összefogáshoz

MSZP, DK, Együtt-PM közös sajtótájékoztató a Városháza téren 2014 augusztus 6-án, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke és Kunhalmi Ágnes
Gabriel Szabo - Szabó Gábor MSZP, DK, Együtt-PM közös sajtótájékoztató a Városháza téren 2014 augusztus 6-án. Kockás ingben Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, szürke zakóban Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke
Vágólapra másolva!
Több Együtt-PM-es és DK-s polgármesterjelölt visszaléptetését, egyes kerületekben több befutó listás helyet, illetve saját képviselőjelölt indítását követeli az MSZP egy meghatározó köre a két másik baloldali párttól. Ez a feltétele az összefogásnak, és annak, hogy Falus Ferenc közös főpolgármester-jelölt lehessen. A DK már jelezte: nem nyitják újra a tárgyalást, nem fogadnak el további feltételeket.
Vágólapra másolva!

Lényegében megállapodott az önkormányzati választási együttműködésről az MSZP, az Együtt-PM és a DK - jelentették be a pártok. A szocialisták budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes által használt lényegében kifejezés jelzésértékű. Nyilvánosan nem hangzott el, de az MSZP radikálisainak mintegy féltucat komoly követelése van - ezek teljesítése nélkül nincs egyezség.

Visszaléptetéseket akar az MSZP

A pártok hétfőn véglegesített megállapodástervezetéhez képest több kerületben is alapvető változtatásokat követelnek a szocialisták. Forrásaink szerint arra hivatkoznak: kerületi szinten sok esetben mást akarnak a döntő szavú helyi szervezetek, mint amit végül paktum formájában hétfő óta a szocialistákra akarnak erőltetni tárgyalópartnereik.

Szigetvári Viktor az Együtt-PM, Kunhalmi Ágnes az MSZP és Molnár Csaba, a DK részéről ismerteti a "lényegében" megszületett megállapodást Forrás: Szabó Gábor

Több városrészben például polgármesterjelöltjei visszaléptetését kéri az Együtt-PM-től és a DK-tól is az MSZP. Szocialista forrásaink megerősítették: az V. kerületben Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke helyett Steiner Pál volt szocialista polgármestert indítanák. Ugyancsak az Együtt-PM-nek kellene lemondania Karácsony Gergely indításáról Zuglóban, továbbá ott 12 MSZP-s politikus indítását is kérik.

Az MSZP a DK-tól pedig forrásaink szerint azt várja, hogy a XVII. kerületben léptesse vissza polgármester-jelöltjét, Gy. Németh Erzsébetet, aki 2002-ben még az MSZP főpolgármester-jelöltje volt, majd kilépett az MSZP-ből, egy ideje pedig Gyurcsány pártjában, a DK-ban politizál. A X. kerületben a DK-tól a korábban szintén az MSZP-ben politizált Élő Norbert visszaléptetését várják a szocialisták, akik saját emberüket, Somlyódy Csabát indítanák polgármester-jelöltként.

Az összefogást is erősítenék

Az MSZP azt is szeretné elérni, ha garanciát kapna partnereitől arra, hogy a szocialisták számára jó eséllyel "győzhető" XI kerületben induló Molnár Gyula volt polgármestert teljes mellszélességgel támogatják. A szintén biztos szocialista győzelemmel kecsegtető XIII. kerületben pedig ugyan megegyeztek abban, hogy Tóth József polgármester közös jelöltként indul, de az MSZP elvárná azt is, hogy az Együtt-PM és a DK kevesebb egyéni képviselőt indítson.

A visszaléptetések mellett más városrészekben az úgynevezett koordinált összefogás helyett valódi összefogást is sürgetnek a szocialisták. Ezekben ugyanis minden párt saját polgármester-jelöltet indítana, hiszen nincs sok esély a közös jelölttel a győzelemre. Ám az MSZP kezdettől nem volt híve a koordinált összefogásnak, mondván: nincs reménytelen kerület. Ezért azt kérik, hogy a XVI., és a VIII. kerületben mégis közös jelöltet indítsanak.

Belső harc is van az MSZP-nél

Ha péntekig az Együtt-PM és a DK elfogadja ezeket a feltételeket, a szocialisták ígérik: a budapesti párttanács kedd esti, az összefogást jóváhagyó 15:3 arányú támogatását megerősíti a párt pénteken ülésező küldöttgyűlése, ahol támogatnák azt is, hogy Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos indítását Tarlós István ellen közös főpolgármester-jelöltként. Ez esetben az MSZP hivatalos jelöltje, Horváth Csaba lemond az indulás lehetőségéről Falus javára, aki mögé a kampányban is beállnának.

A mosolyok a kameráknak szólnak - a háttérben még gondterheltek a felek Forrás: Szabó Gábor

Ami a követelések elfogadásának esélyét illeti, a szocialisták szerint ebben joggal bízhatnak, ugyanis – mint egyik MSZP-s forrásunk fogalmazott - "ők is tudnak számolni". Ennek magyarázata, hogy ha nincs összefogás, és a három párt külön-külön elindul a választáson, a mérések és a becslések szerint a szocialisták akkor is megszerezhetnek annyi polgármesteri széket, amennyi a jelenlegi feltételekkel becsülhető nekik, míg az Együtt-PM és a DK talán egy kerületet sem nyerne.

A párton belül egyébként van egy mérsékeltebb szárny is, akik inkább megegyezés-pártiak, noha állításuk szerint értik és megértik mindazokat a követeléseket, amelyeket a "harcos szárny" megfogalmazott. Nekik viszont az az álláspontjuk, hogy bár nem a legjobb, de már ez a megállapodás-tervezet is elfogadható lenne, hiszen nagyon messziről indultak, a partnerek is tettek engedményeket, és nem kellene tovább húzni az időt, mert nem lesz idő a kampányra. Az egyetlen átfedés az SMZp két szárnya között jelenleg az, hogy mindketten támogatnák Falust, csak éppen az összefogás nélkül nincs közös főopolgármester-jelölt, és ez fordítva is igaz. A DK szóvivője, Gréczy Zsolt a cikk megjelenése után az Origóval közölte: a DK nem nyit ki semmilyen tárgyalási fejezetet, valamennyit lezártnak tekinti.