Tanácstalanok és elégedetlenek az MSZP-ben

MSZP gyűlés az MSZP székházban Budapesten 2014. augusztus 8-án
Szanyi Tibor
Vágólapra másolva!
Vegyes érzelmekkel érkeztek az MSZP politikusai a párt budapesti küldöttértekezletére, hogy a DK-val és az Együtt-PM-mel kötendő önkormányzati választási megállapodásról szavazzanak. Nem lesz sima döntés.
Vágólapra másolva!

A párt főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba hiába jelezte csütörtökön, hogy az egyezség nem a legjobb ugyan, de kész azt elfogadni és Falus Ferenc közös jelöltségét támogatni, a paktum veszteseinek számító polgármester-jelöltek háborognak.

Steiner Pál: én vagyok a jelölt

"Pillanatnyilag én vagyok az MSZP polgármester-jelöltje az V. kerületben, de majd elválik" - mondta a tanácskozásra érkező Steiner Pál a párt Jókai utcai székháza előtt összegyűlt újságíróknak. Kiemelte, nem szavazza meg az Együtt-PM és a DK paktumát, ebben a formában biztosan nem.

Steiner Pál nem szavazza meg az Együtt-PM-mel és a DK-val kötendő választási megállapodást Fotó: Szabó Gábor

Ez ugyanis azt jelentené, hogy a párt egyik meghatározó fővárosi politikusaként, volt polgármesterként nem ő indulna ősszel a választáson a Belvárosban, hanem az Együtt-PM társelnöke, Juhász Péter lenne a baloldali ellenzéki összefogás közös jelöltje.

Steiner "politikai ellentételezést" várt volna Horváth Csaba visszalépésért cserébe Fotó: Szabó Gábor

Azzal sem ért egyet - folytatta -, hogy Horváth Csaba "politikai ellentételezés" nélkül lépett vissza Falus javára. A közös főpolgármester-jelöltnek szánt volt országos tiszti főorvos személyével egyébként Steinernek semmi baja. Azt mondta, tudná támogatni az indítását.

Somlyódy Csaba: hiába a befektetés

Nem titkolta csalódottságát Kőbánya MSZP-s önkormányzati képviselője, Somlyódy Csaba sem. A politikus ugyanis jó ideje úgy számolt, hogy ő indulhat a X. kerületben a polgármesteri posztért, ám a hárompárti megállapodás-tervezet szerint mégsem ő, hanem az MSZP-ből kilépett és a DK-ban politizáló Élő Norbert lenne a közös jelölt.

Somlyódi Csaba szerint kárba veszhet Kőbányán az eddig befektetett munka, ha nem ő indul polgármesterjelöltként Fotó: Szabó Gábor

Kőbánya nyerhetőnek tűnik, de az utóbbi hetek eseményei nyomán és Élő Norbert indításával szavazatokat veszít a baloldal a kerületben - vélekedett Somlyódy. Hozzátette: nem kevés munkát, energiát és pénzt öltek eddig a felkészülésbe, amely az ő indításával számolt.

Horváth Csaba döntésére úgy reagált: "a visszalépés az ő döntése, amelyet gondolom fájó szívvel hozott meg." Falus Ferencet egyébként korrekt embernek tartja, akire "bátran lehetne támaszkodni a kampányban", és bár várospolitikai tapasztala nincs, még esélyes lehet a győzelemre.

Somlyódy sajnálatosnak nevezte, hogy a kerületi szintű koordinált együttműködésről, a jelöltekről, a listákról és a közös főpolgármester-jelölt személyéről csak együtt, csomagban lehet megállapodni. Szerinte így az Együtt-PM-es Szigetvári Viktor és a DK-elnök Gyurcsány Ferenc vezényli az MSZP-t. Azt elismerte, hogy

.

Szanyi Tibor tanácstalan és mérlegel

Inkább tanácstalanul, mint csalódottan, vagy mérgesen érkezett a megbeszélésre Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamnenti képviselője. A politikus - aki budapesti küldöttként vesz részt a szavazáson - azt mondta, nincs tisztában minden részlettel, de tájékozódik és azután alakítja ki az álláspontjját.

Szanyi Tibor egyelőre tanácstalan, de tájékozódik, mérlegel és majd szavaz a küldöttgyűlésen az összefogásról Fotó: Szabó Gábor

Falus Ferenc szerinte annyira jó jelölt, mint bárki más, egyébként pedig "demokrácia van, mindenki választó ás választható". Kiemelte: a jelöltállításról a párt alapszabálya szerint a helyi szervezeteknek van joga dönteni, nem a küldöttgyűlésnek - utóbbi elvi jóváhagyását adhatja a megállapodásra.

Szanyi arról is beszélt, hogy a korábbi döntés szerint Horváth Csaba vezeti az MSZP fővárosi listáját, de Szanyi szerint a politikus csütörtöki döntése után ez nem biztos, hogy a pénteki tanácskozáson is így lesz. A választási esélyekről óvatosan úgy nyilatkozott, hogy még lehet jó eredményt elérni.