Falust írta fel a baloldal Budapest orvosságának

Falus Ferenc
Vágólapra másolva!
Falus Ferenctől várja a baloldal, hogy meggyógyítsa a szerintük orvosért kiáltó Budapestet. A 64 éves egykori országos tiszti főorvos közös indításától az MSZP még húzódozik. Nem csoda, hiszen úgy tudni a főpolgármester-jelöltet az Együtt-PM találta ki.
Vágólapra másolva!

A baloldal már-már bohózattá vált castingjának utolsó pillanatában megtalált főpolgármester-jelölt, Falus Ferenc egyelőre arra vár, hogy az MSZP, az Együtt-PM és a DK vezető testületei is jóváhagyják jelölését, és nem nyilatkozik. A Facebook-profilján azonban kiírta: "Készen állok a megmérettetésre."

Ismerői szerint szervezési és vezetői tapasztalata, jó kommunikatív képessége, valamint a közéleti-politikai kérdésekben szívesen véleményt nyilvánító, mégsem pártpolitikus énje ellensúlyozhatja, hogy várospolitikával soha nem foglalkozott. De Tarlós Istvánnal szemben csak akkor van esélye, ha a baloldali ellenzék markáns, ütős kampányban összezár mögötte.

Civilt kerestek és találtak

Falus Ferencnek ugyanaz lehet az erőssége a kampányban, mint a gyengéje: nem párt-, hanem egészségpolitikus. Évekig vezette a Nyírő Gyula Kórházat, irányította a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot, és nem utolsó sorban a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány idején országos tisztifőorvos is volt. Forrásaink szerint azért is esett rá a DK, az Együtt-PM és az MSZP választása, mert nem kifejezetten pártpolitikus, noha az MSZP tagja, ugyanakkor mindegyik tárgyaló fél "a saját jelöltjének is érezheti". Ahogy az is igaz: ha nyer, mindenki vele örülhet, ha viszont veszít, nem egy pártkatonát "áldoztak be".

Itt még tiszti főorvosként - városvezetői tapasztalatok híján Forrás: MTI/Kovács Attila

Falus ugyanakkor járatlan a fővárosi politikában. Emiatt hátránnyal indul a jelenlegi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal szemben, aki most lejáró ciklusa előtt – párton kívüliként – vezette az ellenzéki Fidesz-frakciót a fővárosban, előtte pedig 16 évig volt Óbuda polgármestere.

Jelölése meglepte a jobboldalt

Az Origo információi szerint Falus jelölése meglepetést okozott a Fidesz fővárosi politikusainak, mivel senki sem számított arra, hogy a neve felbukkanhat az országos politikában. Az általunk megkeresett kerületvezetők és fővárosi képviselők a sajtóból értesültek a hírről.

„Fogalmunk sincs, hogy véget ért-e már a casting. Annyi jelölt került szóba, hogy igazából egyiket sem lehet komolyan venni" - reagált kérdésünkre Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester. Németh Szilárd csepeli polgármester csak annyit mondott: mindegy, ő Tarlós Istvánnak drukkol. Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője kérdésünkre úgy kommentált: Falus jelölésével a baloldal elismerte a várható vereségét.

Az Origó által megkérdezett jobboldali polgármesterek véleménye megegyezett abban: számukra a legfontosabb, hogy stabil legyen a kerületek és a közgyűlés működése, és erre Tarlós szerintük ezerszer alkalmasabb. Korábban voltak olyan hírek is, miszerint Falus a II. kerületben indult volna, és ennek örült is volna a Fidesz-KDNP, mivel nem számítottak a részéről durva, vádaskodó kampányra.

A H1N1-oltás és a botrány

A legtöbben, ha meghallják Falus Ferenc nevét, az egykori országos tiszti főorvosra és az ebben a beosztásában általa levezényelt 2009-es H1N1 influenzavírus-oltásra gondolnak. Emiatt sokan bírálták akkor és támadják most, jelöltté válásakor is, emlékeztetve a vakcinagyártó magyar cég offshore-hátterére, az oltóanyag mellékhatásaira, és a H1N1 gyorstesztet kifejlesztő cég körüli ipari kémkedésre. A jobboldal vélhetően ezekkel a témákkal próbálja majd hitelteleníteni a kampányban.

Falus környezetében ugyanakkor a járvány kezelésének szakmaiságára hívták fel az Origo figyelmét. "Az a profizmus, ahogy Falus a H1N1 ügyet kezelte, még az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke, Mikola István tiszteletét is kivívta, más kérdés, hogy egyébként a mai kormánypárt ellenzékben milyen politikai célokra használta fel az ezzel kínálkozó lehetőségeket" - mondták.

Tény, hogy a magyar magánszemélyek által alapított, vakcinagyártó Omninvest Kft. tulajdonosi hátterében valóban létezett egy ciprusi, offshore-szál - egészen addig, amíg 2010-ben már az Orbán-kormány alatt a menedzsment magyar tagjai ki nem vásárolták a külföldi tulajdonost.

Az is tény, hogy a vakcinának voltak mellékhatásai: a jelentéktelennek mondható bőrpírtól az egészen súlyosakig, hiszen például a hatóanyag növelhette egy ritka neurológiai zavar, a Guillain-Barre szindróma kockázatát. Mellékhatások nélkül nincs hatás - mondják erre az orvosok, Falus környezetéből pedig úgy tudjuk, ha nincs a széles körben propagált oltás, többen meghaltak volna. Emlékeztettek, hogy a lakosság 30 százalékát sikerült beoltani, de volt olyan kismama, aki meghalt a fertőzésben.

Falus Ferenc beadatja magának a H1N1 védőoltást Forrás: ANTSZ

Máig táplál élénk összeesküvés-elméleteket egyébként Falus látványos beoltása. A vakcina népszerűsítése miatt kormányzati és egészségügyi vezetők a sajtó nyilvánossága előtt, kampányszerűen oltatták be magukat. A Falus beoltásáról készült felvételeken nem egyértelmű, hogy beoltatta-e magát, és mivel azokon úgy látszik, mintha egy kupakos tűnt nyomtak volna csupán a karjához, máig sokan hiszik azt: maga sem bízott az oltásban, ezért csak „szerepet játszott".

Egészségügyi karriert épített

Noha várospolitikával sosem foglalkozott, a politikaközeli közéleti jelenlét sohasem állt távol Falustól. Még akkor sem, ha valójában mindig is egészségügyi karrierjét építette. Falus 1975-ben végzett a SOTE általános orvosi karán, 1979-ben tüdőgyógyászatból szakvizsgázott. Később egészségügyi menedzser képesítést szerzett a Közgázon, továbbá a jogba is belekóstolt az ELTE-n. Dolgozott mentőorvosként, tüdőgyógyászként, de a '90-es években egy otthonápolási szolgálatot is vezetett.

A Nyírő Gyula Kórházat 2001-2007 között vezette Falus Ferenc Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Karrierje akkor ívelt felfelé, amikor 2001 végén a fővárosi Nyírő Gyula Kórház főigazgatója lett. Innen csábította át Molnár Lajos egészségügyi miniszter az országos tiszti főorvosi posztra. Úgy tudjuk, kinevezése annak idején a szakmát is meglepte, hiszen közegészségügyi, járványügyi területen nem volt tapasztalata, de jelölése állítólag visszautasíthatatlan gesztus volt a szocialisták felé a tárcát irányító koalíciós partner SZDSZ részéről. Falus ugyanis az MSZP tagja volt, párttagságát viszont tiszti főorvosi kinevezésekor felfüggesztette. Azt egyébként még a vele szimpatizálók is elismerik, hogy tiszti főorvosként nem tudott magas presztízst kivívni magának, de elvitathatatlan előnyei közt említették ezen a poszton jó szervező- és kapcsolatteremtő készségét. Angolul és oroszul egyébként kiválóan beszél.

Falust végül a H1N1-ügy után, 2010-ben mentették fel az ÁNTSZ tiszti főorvosi posztjából, ám az nem derült ki, hogy a két esemény összefüggött-e, hiszen a felmentést indokolni nem kellett, az Orbán-kormánynak a döntést meghozó szakminisztere, Réthelyi Miklós pedig csak annyit mondott: „új helyzethez, új ember kell." Menesztése után aktívabb lett az MSZP-n belül és a közéletben is: Markáns vélemények címmel egészségpolitikai klubot szervezett, ám az itt és a sajtóban is hangoztatott kritikáinak nem volt érdemi hatása a kormányzati egészségpolitikára.

Arccal a politika felé

Még baráti körével sem osztotta meg főpolgármesteri ambícióit Falus, nyilván vigyázott arra, nehogy kiszivárogjon a hír - mondta az Origónak egyik közeli barátja, akivel még az egyetemről ismerik egymást. Forrásunkat ennek ellenére nem lepte meg a hír, miszerint Falus a Városháza "bevételére" készül, mivel a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület alapítója volt, az utóbbi időben pedig, bár nem szakadt el a szocialistáktól, az Együtt-PM környékén tűnt fel aktívan.

Úgy tudjuk, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke jó személyes kapcsolatban van Falussal, ami még abból az időből datálható, amikor Szigetvári Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnöke volt, Falus pedig tiszti főorvos, és például éppen a H1N1 ügyben gyakori volt köztük az egyeztetés. Falus környezetében az Origónak azt mondták: a főpolgármester-jelölés nagy falat, az ő képességeit is próbára teszi.

A sikerhez ezért szerintük nem elég Falus személye - akitől szerintük a korrupció és a lobbiérdekek kiszolgálása áll a legtávolabb -, hanem elengedhetetlen lenne, hogy a baloldali pártok markáns, ütős kampánnyal segítsék, zárjanak össze mögötte. Ugyanakkor - mondta egyik barátja - "rosszak az előjelek, és ha nem győz Budapesten, az nem rajta fog múlni". Az biztos, hogy a kampány ideje alatt nem sok ideje lesz pihenni a fővárostól távoli tanyáján, ahová szívesen és gyakran látogat.

"Falus főváros"

Falus nevének napvilágra kerülését követően a törökgaborelemez Facebook-oldalon is élénk vitát folytattak a hozzászólok az esélyekről. "Ő legalább úriember, ha több érdeme nem is lenne ez már elég nyomós Tarlóshoz képest" - vetette föl az egyik hozzászóló, egy másik pedig megjegyezte: "nem vagyok teljesen tájékozatlan, de bevallom fogalmam sincs, hogy ő kicsoda, Google, segíts!"

Mások szerint „nagyobb zakó lesz ez a kommancsoknak, mint áprilisban...", míg valaki úgy látta: "Viccnek ez gyenge..." Egy kommentelő szerint már most eldőlt a választás, mivel "a baloldalnak-ellenzéknek NINCS ÜTŐS alternatívája, marad minden, ahogy volt." Szerintem az emberek 99 százaléka most hallott Falus Ferencről először - tette hozzá.

"Még mindig nem értem, miért kéne Tarlóst leváltani..." - fejtette ki egy másik hozzászóló. "Egyébként az emberek többsége lesz@rja, ki lesz Bp. főpolgármestere, mert Mo. lakosságának 80 százaléka nem Pesten él..." - vélekedett egy másik kommentelő, míg valaki az egészhez csak annyit tudott hozzátenni, hogy "Falus főváros."