Vágólapra másolva!
Egy szavazattal megnyerheti bárki a polgármesteri címet Iborfián, az ország legkisebb lélekszámú, önálló testületet fenntartó településén. A helyi körjegyző, Szemes Róbert szerint a kis faluban jelenleg 14 választópolgár szerepel az állandó lakosok névjegyzékében. 
Vágólapra másolva!

Az alacsony lélekszám miatt egy szavazattal is polgármester-jelölt lehet valaki Iborfián. A választási szabályok szerint a polgármester-jelöltséghez a lakosok három százalékának kell írásban ajánlást tennie, a képviselőjelöltséghez pedig egy százaléknyi ajánlás szükséges.

Iborfián így egyetlen aláírás elég bármelyik jelöltállításhoz, és ugyanígy érvényes a szavazás, ha a voksoláson is csupán egyetlen szavazó jelenik meg, bár ebben a községben inkább mindig a kimagasló részvételi arány volt jellemző.

Aktív választók az iborfiaiak

A tavaszi országgyűlési választások idején még tizenegy bejelentett lakosa volt a falunak - közülük kilencen mentek el voksolni, vagyis 81 százalékos volt a részvételi arány. A 2010-es helyhatósági választásokon már 14-en szerepeltek a névjegyzékben és 13-an szavaztak is, vagyis 93 százalék adta le a voksát az egyetlen polgármesterjelöltre és a három képviselőjelöltre.

Iborfia lakosai nem csak szavazóként aktívak: tíz ember tölt be a választások idején valamilyen közéleti szerepet, mivel egy részük az önkormányzatban, másik részük pedig a választási bizottságban tevékenykedik. A polgármesterrel együtt ugyanis háromtagú képviselő-testület működik a faluban, és a jogszabályok szerint a póttagokkal együtt hét ember szükséges a helyi választási bizottság megalakításához.

A rokonságra is kell figyelni

Mint Szemes Róbert elmondta, Iborfián a többi településnél nehezebb megszervezni és lebonyolítani a választási fordulókat, mert a kis létszám miatt az összeférhetetlenségre és a rokoni kapcsolatokra is figyelniük kell.