Elárasztotta a vihar Pestszentlőrincet

Vihar a sashegyről, időjárás, eső
Vágólapra másolva!
Hatalmas vihar volt Budapesten, Pestszentlőrincen egy óra alatt több eső esett, mint amennyi a főváros augusztusi átlaga. Leállt az 50-es és a 24-es villamos, késnek a vonatok. Debrecenben lábszárközépig ért a víz az utcán.
Vágólapra másolva!

Budapesten és térségében is okoztak károkat a szerda délutáni zivatarok. Pestszentlőrincen egy óra alatt több eső esett, mint a fővárosi augusztusi havi átlag.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este honlapján azt írta: a fővárost a kora délutáni órákban kelet felől érték el a zivatarok. A legtöbb csapadékot a meteorológiai szolgálat pestszentlőrinci állomásán mérték. Ott 3 óra alatt 67 milliméternyi eső hullott. Ebből több mint 60 milliméter egy óra alatt - írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: a harminc éves átlag alapján 54 milliméter körül van a főváros térségében az augusztusi havi csapadék.

Autók a XVIII. kerületi Üllői úton, ahol a lezúduló eső elöntötte az úttestet. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Kiss Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta: a Budapesten lehullott nagy mennyiségű csapadék és erős szél miatt szerda kora estig több mint nyolcvan bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére. A fővárosi tűzoltókat általában leszakadó ágak, kidőlt fák, elárasztott pincék és garázsok miatt riasztották. A kárfelszámolás folyamatos.

Eső a Stefánia úton Budapesten. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Szabó Gábor

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatinformációs rendszere szerint nem sokkal este 7 óra előtt hosszabb menetidővel közlekedik a 8-as, a 9-es, az 53-as, a 86-os, a 95-ös, a 160-as, 260-as és 260A, a 293-as busz, valamint a 47-es villamos, a Libegőt pedig szerdára leállították. Korábban a 24-es, a 37-es, az 50-es és a 61-es villamos, továbbá a 70-es és 83-as troli sem tudott egy szakaszon közlekedni a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt.

30 centiméteres víz a pincében

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte: házak pincéit, valamint több szuterént is elöntött a víz a Pest megyei Veresegyház térségében, ahol rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső esett heves szél kíséretében. Hozzátette: Veresegyházon kívül Erdőkertesről és Szadáról érkezett a legtöbb, körülbelül húsz bejelentés vízkárokról. Számos ingatlan pincéjében 20-30 centiméter magasan áll a víz, a rövid idő alatt lezúduló csapadékot csak nehezen nyelik el a lefolyók. A tűzoltók folyamatosan szivattyúznak – tette hozzá.

Késnek a vonatok

Az ország keleti és középső részén átvonuló vihar miatt több vonalon jelentős késésekre kell számítani - közölte a Mávinform. Több vonalon beázások és villámcsapások miatt elromlottak a biztosítóberendezések és fák dőltek a vasúti pályára. Tura és Hatvan, Karcag és Püspökladány, Csengőd és Fülöpszállás között, valamint Rákos állomáson elromlott a biztosítóberendezés - írták.

Vihar a Sashegyről. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Bándi Noémi

Csomád és Veresegyház között a pályára veszélyesen bedőlő fa, Pestszentlőrinc és Vecsés között fakidőlés okoz komoly fennakadásokat a közlekedésben. Emiatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Záhony, a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza, a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 40-50 perc közötti késésekre kell számítani az utasoknak - közölte a Mávinform.

Nyugati tér aluljárója. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Facebook - Propeller.hu (Fotó: Mészáros Emese)

Debrecenben lábszárközépig ért a víz az utcán

Debrecenre is lecsapott a vihar szerda délután: a legnagyobb károkat a nagy mennyiségű csapadék és jég okozta - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte hömpölygött a víz Debrecen egyes területein szerda délután. A belváros egyes területein, a város északi és keleti részén a víz a gépkocsik küszöbéig ért.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Bielik István - Origo

A debreceni, hajdúböszörményi és nyíradonyi tűzoltók mintegy 25 helyszínen dolgoznak a megyeszékhelyen. Főként lépcsőházakból és családi házak pincéjéből szivattyúzzák a vizet - tette hozzá. Több mint fél órára a 2-es villamos közlekedését is leállították a magas vízállás miatt - tájékoztatta a helyi közlekedési cég az MTI-t.

Autók a Szépvölgyi úton. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Facebook/Kecskés Balázs

A gyalogosok a Libakertben és az Újkert egyes részein lábszárközépig érő vízben gázoltak, a kerékpárral közlekedőknek pedig tengelyig érő vízzel kellett megküzdeniük. A hirtelen lezúdult nagymennyiségű csapadékot lassan nyelték el a lefolyók, a tűzoltók jelenleg is több helyen szivattyúzzák a vizet az elöntött pincékből, alagsori helyiségekből.

Még több eső jöhet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: továbbra is várható helyenként nagy mennyiségű csapadék, felhőszakadás. Általában 25-50, de néhol 55 milliméternél is több eső eshet, amit villámlás kísérhet. Elsősorban a Dél-Dunántúlon hullhat kiadós eső. Főként az Alföldön - kis valószínűséggel - egy-egy heves zivatar is lehet, amelyet károkozó (akár 90 kilométer/óránál is erősebb szélroham és nagyobb méretű jég kísérhet. Legkevésbé a nyugati, északnyugati határvidéken valószínű zivatar - tették hozzá.

Szerdára Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a heves zivatarok, a felhőszakadás, illetve a jelentős mennyiségű csapadék miatt. A veszélyjelzés szerint csütörtökön is az ország nagy részén lehetnek heves esőzések.