Már a héten nyilvánosak lesznek a trafikpályázatok

DK, dohánykoncesszió, trafikkoncesszió
Budapest, 2014. augusztus 1. Varju László, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja átveszi a dohánykoncessziós pályázati anyagokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumbab 2014. augusztus 1-jén. A minisztérium a közérdekű adatok kiadása iránt indított peres eljárásban hozott jogerős ítéletben foglaltaknak eleget téve adta át a dokumentumokat. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A DK VIII. kerületi ügyfélszolgálati irodájában lehet majd megnézni a trafikpályázatokat. A párt képtelen digitalizálni a "irdatlan" mennyiségű papírhalmazt, ezért választották ezt a módszert. 
Vágólapra másolva!

Bárki belenézhet a trafikpályázatokba, így teszi nyilvánossá az iratokat a Demokratikus Koalíció. Molnár Csaba, a párt európai parlamenti képviselője az Origó megkeresésére közölte, várhatóan a hét közepétől nyitják meg a párt VIII. kerületi ügyfélszolgálati irodáját, ott várják a „kutakodni” vágyókat. A sajtó előtt is nyitva lesz az iroda – tette hozzá.

A DK ügyfélszolgálati irodájában lehet majd belenézni az iratokba Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A több tízezer oldalt kitevő nyertes pályázatokat azonnal meg lehet nézni, a vesztesek iratairól a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalását kérték – mondta. A válaszra még várni kell. Megjegyezte: a minisztérium levélben közölte, hogy a vesztes pályázókkal kapcsolatos anyagokat nem hozhatják nyilvánosságra.

Molnár Csaba úgy fogalmazott: irdatlan mennyiségű papírhalomról van szó, amit képtelenség lenne utólag digitalizálni, ezért választották ezt a módszert.

Megírtuk, pénteken a DK elnökségi tagja, Varju László vette át a dokumentumokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. A 7. emeletről 10 ember csaknem egy órán át hordták a pályázatokat. Varju László akkor elmondta, minden dokumentum elektronikus formában is rendelkezésre áll a minisztériumnál, ezért sokkal egyszerűbb lett volna, ha a vonalkódos nyilvántartással ellátott iratokat adják át neki.

A héten kiderülthet, ki miért nyert Fotó: Hirling Bálint - Origo

A tárca mégis inkább kinyomtatta és fénymásolta azokat, amivel jelentősen megnehezítette a feldolgozást. A nyilvánosságra kerülést az sem könnyíti meg - mondta -, hogy a nyertesek személyes adatait kitakarták a tárcánál, de a vesztes pályázókét nem. Mivel a dokumentumok az adatvédelmi törvény hatálya alá tartoznak, az átvételtől számítva a DK adatkezelőként kell, hogy eljárjon.

A DK tavaly fordult közérdekű adatkéréssel az illetékes miniszterhez, akitől azt kérték, tegye közzé, milyen körülmények között, milyen szempontok alapján döntöttek a pályázatokról. Végül a bíróság kötelezte a tárcát az iratok átadására. A tárca közölte: minden kötelezettségnek eleget tettek.