Veszélyben a baloldali összefogás: az MSZP nem akar diktátumot

horváth csaba, mszp
Budapest, 2014. május 1. Horváth Csaba, az MSZP alelnöke beszél az MSZP majálisán a Városligetben a Nagyréten 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Veszélybe került a baloldali összefogás. Az MSZP budapesti párttanácsa kedden szavazott ugyan, és el is fogadta a DK-val és az Együtt-PM-mel az önkormányzati választási együttműködésről kialakított megállapodás-tervezetet, de ez nem számít, mert az a félelmük, hogy ilyen feltételekkel saját bedarálásukat írnák alá - értesült az Origo. Ezért elutasítják a politikai csomagot.
Vágólapra másolva!

Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltségével van a legkevesebb baja az MSZP-nek, nem ez lesz az oka a választási összefogás meghiúsulásának, amelyre most nagy esély van - erősítették meg az Origónak szocialista forrásból. Kedden este Falus személyéről nem is szavaztak, viszont a budapesti küldöttértekezlet a kerületi szintű, koordinált együttműködés hétfőn rögzített feltételeiről voksolt. Az eredmény 15 igen, 3 nem és 8 tartózkodás.

Csak matematikai igen

Ez az eredmény matematikailag ugyan azt jelzi, hogy az MSZP budapesti párttanácsa támogatja a DK-val és az Együtt-PM-mel rögzített egyezséget, ám ez a szavazás a szocialista politikusok egy része szerint nem jelent semmit. Sőt, még a pénteken ülésező küldöttértekezlet állásfoglalása is csupán elvi jelentőségű lehet, hiszen a kerületeket érintő, a mandátumok és a polgármesteri helyek elosztásáról szóló egyezség elfogadására vagy elutasítására csak a kerületeknek van mandátuma.

Horváth Csaba is diktátumnak nevezte korábban az együttműködési ajánlatot Forrás: MTI/Kovács Attila

A 15 igen voks értesüléseink szerint a megállapodás-tervezet alapján nyertes vagy semleges pozícióból a választásnak nekiinduló városrészek képviselőitől érkezett, miközben a koordinált összefogás jelenlegi feltételei összességében kedvezőtlenek a szocialisták számára. Azt egyébként a másik két tárgyaló fél sem tagadja, hogy ez a konstrukció közülük a szocialistáknak a leginkább kedvezőtlen.

Mi marad így 2018-ra?

Ez a baja az MSZP-nek is. A keddi ötórás egyeztetésen úgy tudjuk, többen erélyesen bírálták a megállapodást, mert az a fővárosi közvélemény-kutatási adatok és a három párt valós társadalmi támogatottságához képest - vélik a szocialisták - arányaiban kedvezőbb az Együtt-PM-nek és a DK-nak. Ezzel önmagában állítólag még mindig nem lenne bajuk - mint ahogy Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos közös főopolgármester-jelölését is támogatni tudná saját jelöltjük, Horváth Csaba -, hiszen összefogára, jobb közös esélyekre törekednek ősszel.

Csakhogy - hívták fel a figyelmet a felszólalók - a torzított erőviszonyokat leképező jelenlegi megállapodás-tervezet alapján ősszel másfélszer annyi polgármestere lehet az Együtt-PM-nek és a DK-nak együtt, mint az MSZP-nek, miközebn a felmérések szerint Budapesten a szocialista párt még mindig erősebb kettejüknél is összesen.

Vagyis ha most engednek, a DK és az Együtt-PM bedarálja őket, és a 2018-as parlamenti választás előtt nem lesz értelme összefogásról egyeztetniük, hiszen addig elfoglalt politikai súlyukból adódóan alkupozícióik jelentősen meggyengülnek - fogalmazták meg értesüléseink szerint félelmeiket egyes budapesti küldöttek.

Jelezték: ezt így nem

A küldöttek egy része ráadásul diktátumnak tartja azt, hogy hétfőn Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke közölte, ezen az ajánlaton, ezen a megállapodás-tervezeten változtatgatni már tovább nem lehet; a pártoknak igent vagy nemet kell arra mondaniuk. Az sem tetszik a szocialistáknak, hogy úgy érzik: helyi szinten akaratukkal ellentétes "alkuk" kerültek a megállapodás-tervezetbe, amelyet így nem csak időzítésében, de tartalmában is diktátumnak érezhetnek. Információnk szerint ilyen volna az V. kerület is.

Ezt a tervezetet ebben a formában és ezzel a tartalommal tehát a budapesti párttanács elvi támogatása ellenére sem tartja elfogadhatónak a szocialisták egy része, és megtehetik. Sőt, akár a pénteki küldöttértekezlet is jóváhagyhatja egy szavazáson a megállapodás-tervezetet, akkor sem tartják elfogadhatónak, éppen a párt jövője érdekében. Ezt úgy tudjuk, még kedden este jelezték is az Együtt-PM-nek, de hivatalos választ az új, az összefogás meghiúsulásával fenyegető helyzetre nem kaptak eddig.