A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Auschwitzban

roma holokauszt emléktábla
Budapest, 2014. augusztus 2. Áder János köztársasági elnök (b2) és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke (b) a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az újonnan átadott Roma Történeti Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ udvarán, a XXI. kerületi Szent István úton 2014. augusztus 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Összesen mintegy 23 ezer roma volt a haláltábor foglya, közülük mintegy 21 ezer életét vesztette. Magyarországon is megemlékezéseket tartottak.
Vágólapra másolva!

A holokauszt világnapok eddig legnagyobb rendezvényének keretében emlékeztek meg Auschwitz-Birkenauban a roma holokauszt áldozatairól. A megemlékezésre 25 országból több mint ezer vendég érkezett.

Az Auschwitz-Birkenauba deportáltak közül a 14 országból az egykori haláltáborba került romák harmadik legnagyobb népcsoportot jelentették a zsidók és a lengyelek után. Összesen mintegy 23 ezer roma volt a haláltábor foglya, közülük mintegy 21 ezer életét vesztette, a többieket németországi táborokba vitték át.

Áder János köztársasági elnök a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az újonnan átadott Roma Történeti Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ udvarán Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Több száz fiatal Magyarországról

Az Európai Parlament és az Európa Tanács védnöksége alatt szervezett megemlékezésen Magyarország képviseletében részt vett Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, valamint több mint száz, többségében roma fiatal.

A magyarországi fiatalok a holokauszt világnap rendezvényeihez kapcsolódó, Roma kultúra nemzetközi napjai nevű krakkói fesztiválon is részt vesznek. A hétfőig tartó rendezvénysorozat keretében a roma holokauszt túlélőivel szerveznek beszélgetéseket.

Megemlékezések Magyarországon

A nemzetközi emléknap alkalmából Magyarországon is országszerte megemlékezéseket tartanak, több parlamenti párt is közleményben emlékezett meg az áldozatokról.

A kirekesztés kevesebbé, az egymásnak megadott kölcsönös tisztelet azonban gazdagabbá tesz mindannyiunkat - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából szombaton, a Csepelen rendezett megemlékezésen. Áder János ünnepi beszédében kiemelte: a tisztelet mindenkit megillet, aki maga is tiszteletben tartja mások szabadságát, emberi jogait, emberi méltóságát. Politikai nemzetünk erejét növeli, ha tiszteljük egymásban az embert, és tiszteljük egymásban a magyart - fogalmazott a köztársasági elnök, aki őszintén kívánta, hogy a 21. század magyarsága erre a tiszteletre építse fel önbecsülését.

Fidesz: Ma már senkinek sem kell félnie

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közleményben állt ki amellett, hogy az erőszakot vissza kell utasítani, mert senki nem adhat rá felhatalmazást, és nem lehet rá elfogadható magyarázat.

A Fidesz szerint mindannyiunk közös felelőssége, hogy szembenézzünk a múlttal, és emlékezzünk a holokauszt roma áldozataira. Emlékeztettek arra, hogy 1944-ben ezen a napon több ezer cigány embert gyilkoltak meg, ami a magyar nemzet tragédiája is. Hangsúlyozták: elfogadhatatlan, hogy embereket vallásuk, fajuk, származásuk, bőrszínük, nemzetiségük, anyanyelvük miatt megkülönböztessenek, elpusztítsanak. A párt leszögezte: kiállnak azok mellett, akik a nemzethez tartoznak, "ma már senkinek sem kell félnie pusztán azért, mert cigánynak született".

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra mintegy 3 ezer romát gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban az SS-katonák. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként.