DK: Orbán árt az erdélyi magyarságnak

Vágólapra másolva!
A DK az autonómiát a liberális demokrácia egyik alapértékének tekinti, ezért támogatja. Ám a Gyurcsány Ferenc vezette párt szerint az Orbán-kormány hibát követ el, amikor bátorítja a "székely" - egy tipikusan etnikai alapú - autonómia követelőit.
Vágólapra másolva!

A DK arra reagált, hogy a román külügyminiszter az 1996-os aláírt magyar-román alapszerződés megsértésével vádolta a magyar kormányt, amire a külügyminisztérium közölte, hogy Budapest támogatja ugyan az autonómiát, de nem az etnikai alapút, így a román kifogásoknak nincs alapjuk.

Ám a DK külügyi kabinetének vezetője, Ara-Kovács Attila úgy látja, az Orbán-kormány bátorítja a "székely" autonómia követelőit. A Fidesz egyik tagja volt múlt ősszel a budapesti székely autonómia-tüntetés vezérszónoka, s e témáról értekezett Orbán Viktor az idei tusnádfürdői tanácskozáson - emlékeztetett.

E követelések célja nem az erdélyi magyarság autonómiája, hisz az, ha megvalósulna, kirekesztené az erdélyi magyarság nagyobbik, nem a Székelyföldön élő részét az autonóm jogokból. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati pozícióban, számtalan autonóm jogot vívott ki az ott élő magyarságnak. A DK szerint ezek bővítése a feladat, nem pedig az erdélyi magyarság bevonása a magyarországi politikai harcokba.