Tarlós: Elképzelhetetlen ideális viszony az ország és a főváros között

Vágólapra másolva!
Benne és Lázár Jánosban viszont megvan az együttműködési szándék.
Vágólapra másolva!

Ideális viszony legfeljebb férfi és nő között lehet, más kapcsolatokban, így az ország és a főváros között elképzelhetetlen – mondta a Magyar Hírlapnak Tarlós István. A főpolgármester újraválasztása esetén konstruktív munkakapcsolatra számít a kormánnyal, illetve a miniszterelnökkel.

Tarlós István a lap szombati számában közölt interjúban azon aggályokra, hogy a választási szabályok átírásával – mivel a közgyűlésben 23 kerületi polgármester és kilenc, listáról bekerülő képviselő ül majd – kiszolgáltatták az összbudapesti érdeket a kerületek érdekeinek, azt válaszolta: a városvezetésnek a kerületi polgármesterekkel együtt küzdenie kell a fővárosért, és ez nem zárja ki, hogy a saját politikai közösségükön belül is adódnak viták.

A leglényegesebb momentuma az új rendszernek, hogy a kerületi polgármestereknek és a főpolgármesternek együtt kell működniük a város ügyeiben. A mindenkori városvezetőnek ebben komoly szerepe lesz. "Annyi biztos, ezt nem erőből kell fenntartani, ahogy a mostani ciklusban tettem, hanem inkább egybe kell gyűjteni az embereket és az érdekeket" – fejtette ki.

A BKV-tól szívesen megválna

A vidék-Budapest ellentétet a főpolgármester szerint nem élezni kell, hanem mérsékelni. A csaknem kétmilliós főváros egy tízmilliós országban nem negligálható – jelentette ki. "Figyelembe kell venni, hogy a fővárosnak meg kell kapnia azokat a forrásokat, amelyek a halaszthatatlan felújításokra és beruházásokra kellenek, de úgy érzem, ebben a kérdésben a kormánnyal okos és igazságos politikát folytatunk" – mondta.

Tarlós István szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyáltalán nem olyan a munkakapcsolata, ahogy a sajtó egy része ezt vizionálja, mindkettőjükben megvan az együttműködési szándék. Arra a felvetésre, hogy amikor Lázár János kiad egy közleményt, amelyben egyrészt bejelenti, befagyasztja a fővárosi fejlesztési pénzeket, másrészt azt írja, ha a főpolgármesternek pénz kell, menjen lobbizni Brüsszelbe, joggal merül fel a közvéleményben, hogy nem teljesen felhőtlen a viszony, úgy reagált: azóta Lázár János már bejelentette, hogy garanciát vállal a 3-as metró felújítását illetően.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a BKV az egyetlen cég, amelyről szívesen egyezkedne a kormánnyal. Ha átvennék, a főváros a nagyon nehezen megoldható gondok 99 százalékától megszabadulna. A hosszú távú finanszírozást meg kell oldani. Ennek két útja van: vagy államilag kell finanszírozni, vagy lehetőségeket kell biztosítani a fővárosnak arra, hogy forrásokat teremtsen – mondta. A Budapesti Közlekedési Központról úgy vélekedett, túl nagy lett a cég, és túl szélesek a jogosítványai. A megoldás elsősorban a hatáskörök szűkítésében van. A megrendelői és a kontroll szerepkört a központnál kell hagyni, de a végrehajtói funkciókat a BKV-nak kell ellátnia.