Szinte biztos, hogy bőranthrax fertőzött Tiszafürednél

Vágólapra másolva!
A tiszafüredi lépfenefertőzés miatt jelenleg hat ember van kórházi megfigyelés alatt. Három esetben már bebizonyosodott, hogy bőranthrax-baktérium fertőzött, másik három esetben még a laboreredményeket várják a szakemberek, de alapos a gyanú, hogy ugyanaz a kórokozó felelős a betegségért.
Vágólapra másolva!

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos arról tájékoztatta az Origót, hogy minden bizonnyal a lépfene baktérium legenyhébb betegséget okozó fajtája, a bőranthrax fertőzés bukkant fel Tiszafürednél. Az 1-7 nap lappangási idejű betegséget egy rendkívül ellenálló baktérium vagy annak spórája okozza, amelyik megfelelő oxigénmentes környezetben akár száz év várakozás után is képes szaporodni.

- A kórházban kezelt hat munkásból háromról már kiderült, hogy bőr-anthraxszal fertőződtek. Három esetben még várjuk a laboratóriumi vizsgálat eredményét, de a tünetek alapján szintén bőrfertőzés a gyanú - mondta az Origónak dr. Sinkó-Káli Róbert. A megyei tisztifőorvos szerint egyik kezelt betegnél sem merült vesz a veszélyesebb bél-, vagy tüdőanthrax gyanúja. Előbbi betegség két hétig, utóbbi akár több hétig is lappanghat.

- Igyekeztünk feltérképezni, hogy kik kerülhettek kapcsolatba a nyers hússal. Jelenleg közel ötven ember antibiotikumos megelőző kezelése zajlik. Ők az állattartó telep, illetve az érintett konyha dolgozói, vagy olyanok, akik a megbetegedett munkások helyére álltak be. Szintén gyógyszert kapnak, akik részt vettek a telep fertőtlenítésében.

A tisztifőorvos emlékeztetett: lakott területen nem érintett, a fertőzés emberről emberre nem terjed, a baktérium sütés/főzés során elpusztul.

- Ennek ellenére, akihez kerülhetett a fertőzött húsból és rovarcsípéshez hasonló, apró kiütéseket talál a testén, amelyek felhólyagosodnak, esetleg belázasodik, levert, hányingere van, azonnal keresse fel a háziorvosát! - hívja fel a figyelmet dr. Sinkó-Káli Róbert.