Perelni fog az OTP a devizahitelek ügye miatt

Vágólapra másolva!
Bíróságon támadja meg a hitelszerződések tisztességtelenségének vélelmét az OTP csoport. Azt is mérlegelik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Vágólapra másolva!

Az OTP csoport és tagjai - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Lakástakarék - élni fog a devizahiteles törvény adta perlési joggal a hitelszerződéseik tisztességtelenségének vélelme ellen, és mérlegeli, hogy a törvénnyel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordul.

A bank közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a hitelszerződés-kötési és -módosítási gyakorlatuk mindenkor megfelelt az aktuális törvényi szabályozásnak, amit a pénzügyi felügyelet is folyamatosan ellenőrzött és megfelelőnek minősített.

Ismeretlen elvárások

Azt is írták, hogy a "Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről" szóló törvényben - kimondott, illetve megdönthető vélelemként rögzített feltételek új, a devizahitel szerződések megkötésének időpontjában ismeretlen elvárásokra alapulnak.

Ezért élni kívánnak a törvény adta lehetőséggel, hogy bíróságon dönthetik meg az egyoldalú szerződésmódosítási feltételekre vonatkozó "tisztességtelenség" vélelmét.

27 milliárdos kötelezettség

A bank korábban azt közölte, hogy a csoport egészének az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége várhatóan 27 milliárd forint lesz. A 2013. év során erre a célra képzett kockázati költséget, az adózás előtti negatív eredményhatás 25 milliárd forintot érhet el, amit 2014 második negyedévében számolnak el. Ez az összeg 20 milliárd forinttal magasabb a korábbi várakozásuknál a törvénybe az elfogadás előtt nem sokkal bekerült elévülési szabályok miatt.

Az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltétellel kapcsolatos perek az OTP szerint a devizaalapú hitelek esetében közel 90 milliárd forintot, a forint jelzáloghitelek és fogyasztási hitelek esetében pedig további 20-30 milliárd forintot érinthetnek. A törvény elfogadott változata 40 milliárd forinttal növelte az általuk várt összeget - tudatta a bank július elején.