Orbán Tusványoson: Jön a munkaalapú állam

Németh Zsolt; Orbán Viktor Tusnádfürdő, 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Tusnádfürdő, 2014. július 26. Orbán Viktor miniszterelnök (j) beszél a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásán az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 26-án. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Orbán szerint egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek "külföldiek által fizetett politikai aktivisták. A kormányfő Tusványoson tartott előadást.
Vágólapra másolva!

A liberalizmusnak annyi

A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell - foglalt állást a kormányfő, aki szerint a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem védte meg az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az "adósrabszolgaságtól".

A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam.

Norvég ügynökök

A kormányfő szerint a norvég alappal kapcsolatos ügy is felszínre hozta azt, hogy egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében "külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk", akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon. Ezt világossá kell tenni a magyar állam újjászervezése során - hangsúlyozta a miniszterelnök a bálványosi szabadegyetemen.

Hozzátette: "ezért nagyon helyes, hogy fel is állt a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik".

Orbán Viktor miniszterelnök (j) beszél a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Mellette Németh Zsolt. Forrás: MTI/Beliczay László

Hiba volt eladni az MKB-t

Az MKB Bank megvásárlásával a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya meghaladta az 50 százalékot. Az MKB-t egyébként soha nem kellett volna külföldieknek eladni - jegyezte meg a kormányfő a bálványosi szabadegyetemen tartott előadásában.

„Oly” világban élünk…”

Kifejtette azt is - utalva a devizahitelesekre -, hogy "olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet: még az is megtörténhet például, hogy ha bírósági eljárások végigfutnak, akkor magyarok több száz milliárd forint értékben visszakapnak olyan pénzeket a bankoktól, amiket nem szabadott volna tőlük elvenni".

Lejárt a jóléti államok ideje

Orbán Viktor szerint a jóléti állam és társadalmi rendszer kimerítette tartalékait, ebben a pillanatban sikertelenségre van ítélve, amin változtatni kell. A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt mondta: provincializmus a Nyugat másolása, amin túl kell lépni, ez ugyanis "megöl bennünket".

Magyarországnak azt a célt kell kitűznie, hogy a világ minden jelentős szereplője abban legyen érdekelt, hogy sikeresek legyünk - hangoztatta, hozzáfűzve: ezt tekinti nemzeti külpolitikának.

Nem a bevándorlásra

Mint mondta, határozottan ellenzi azt az európai politikát, amely elfogadja és támogatja a bevándorlást. El fog jönni az az idő, hogy kérdésessé válik a nemzetállamok etnikai alapja. Ezt akarjuk? - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Pénz Erdélynek, de miből?

Kitért arra is: ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, számíthat Magyarország támogatására; az így elveszített forrásokat azonban a magyar gazdaság jelenleg teljes egészében nem tudja pótolni.

Az itteni politika fontos része kell legyen, hogy meg kell tudni szerezni az Erdélyt illető költségvetési forrásokat azon intézmények fenntartására, amelyek állampolgári jogon járnak - mondta Orbán Viktor.