Bakival magyarázzák az idő előtti kinevezést

Szabó Hedvig, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, főigazgató, Országgyűlés, nemzetbiztonsági bizottság, bizottsági ülés
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatói pozíciójára jelölt Szabó Hedvig beszél meghallgatásán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén 2014. július 21-én.
Vágólapra másolva!
Az MSZP a hét végén a belügyminisztertől kért magyarázatot arra, miként nevezhette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat új főigazgatóját az előtt, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság ülésén meghallgatták volna. A Demokratikus Koalíciót képviselő, független Vadai Ágnes pedig hétfőn sürgette a bizottság összehívását, de Orbán Viktor és Pintér Sándor meghallgatására tett javaslatot.
Vágólapra másolva!
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatói pozíciójára jelölt Szabó Hedvig beszél meghallgatásán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén 2014. július 21-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szabó Hedviget, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat új főigazgatóját hétfőn délután végül meghallgatta a parlament illetékes bizottsága. Az ülés elején Tasnádi László államtitkár adminisztratív hibával magyarázta, hogy a Magyar Közlöny múlt pénteki számában úgy jelent meg a főigazgató kinevezése, hogy a nemzetbiztonsági bizottság még nem hallgatta meg.

Elmondta: a szakszolgálat vezetőjének kinevezése egy hosszú jogi procedúra, amely egyelőre ott tart, hogy Pintér Sándor belügyminiszter Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyeztetve alkalmasnak találta Szabó Hedviget a szolgálat főigazgatójának, s ezt Orbán Viktor kormányfő is támogatta.

Elismerte, hogy a törvényben előírt következő lépés, hogy a parlament szakbizottságának is véleményeznie kell, hogy a jelölt alkalmas-e posztra. Szabó Hedvig kinevezése még nem történt meg, továbbra is igazgatói posztot tölt be a szakszolgálatnál; a főigazgató-jelölti meghallgatását hétfőre tervezték – mondta a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára.

Az MSZP nem vett részt

Korábban az MSZP jelezte, hogy nem vesznek részt a hétfői ülésen. A délután kettőkor kezdődő, Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő vezetésével megtartott ülésen a bizottság tagjai 4 igen szavazattal, egyhangúan támogatták a kinevezést.

Szabó Hedvig elmondta: irányítása idején a technikai és humán feltételrendszer biztosítására törekszik a meglévő, korlátozott pénzügyi források mellett. A szakmai fejlesztésnél a megrendelő szervekkel, azaz a Szakszolgálat, a Rendőrség és a NAV által közösen meghatározott szűk területre kívánja koncentrálni az anyagi erőforrásokat.

A legfontosabb feladatnak a bűnüldözést, a bűnmegelőzést és a magyar állam érdekeinek védelmét jelölte meg. A humán erőforrás biztosításánál pedig olyan hagyományos értékek biztosítására törekszik, mint a lojalitás, a hűség és a szakmai alázat.

A kormánypárti képviselők nem vizsgálódnak

A felelősség kiderítésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Németh Szilárd úgy fogalmazott: neki nem feladata, hogy vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben. A politikus megismételte Tasnádi László állítását, miszerint technikai hiba történhetett. Az előző kinevezés bizottsági meghallgatás nélkül valóban semmis volt, de az üléssel elhárult az akadály a kinevezés elől, mondta.

A hétvégén, Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a kormánypárti képviselők felelősségének nevezte, hogy tisztázódjon, miként történhetett személycsere az NBSZ élén úgy, hogy az új vezető személyével kapcsolatban a testület előzetesen nem foglalhatott állást.