Kiválónak találták a Balaton vizét

balaton, fertőzés,
Vágólapra másolva!
Az Origón megjelent fénykép nyomán indult vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Kiváló a Balaton vízminősége a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség szerint. A hatóság a szombati mikrobiológiai vizsgálatokra hivatkozva azt közölte, a tó vize még az ivóvíz-minősítésnek is megfelel. A szakemberek a vízmintákat Tihany-Szántód térségében vették.

A vizsgálatok semmilyen szennyeződésre utaló jelet nem mutattak ki, "az E. coli és az Enterococcus értéke továbbra is nulla". A tó vize kiváló, megegyezik az ilyenkor szokásossal – írták.

A hatóság azt követően indított vizsgálatot, hogy az Origón megjelent egy fénykép, amelyen úgy tűnt, hatalmas szennysziget lebeg a Balaton felszínén. Később a Balatoni Limnológiai Intézet szakemberei azt mondták árvaszúnyogok lárváinak bőrét hordták össze az áramlatok és a szél. Az egész vízminőségügy hátterében a két héttel ezelőtti úszás napi tömeges calicivírus-megbetegedések állnak.

Forrás: Olvasónk

A Balatont az 1970-es, 1980-as években a tó vízgyűjtőjének gyors városiasodása-iparosítása kezdte gyors ütemben tönkretenni. Egyre több ásványi anyag került a vízbe, ami azért volt gond, mert az algák és a hínárnövények újra szerves anyagot állítottak elő belőlük a napfény energiáját felhasználva. Már a nyolcvanas évek elején kiderült, hogy meg kell menteni a tavat az elalgásodástól, és ehhez leginkább az szükséges, hogy csökkentsék a vízbe kerülő foszfor mennyiségét.

Ezért látták el a tó vízgyűjtő területén működő összes szennyvíztisztítót ún. harmadik fokozattal, amelyik kivonja a foszfort a vízből, miután a hasznos mikroorganizmusok ásványi összetevőire bontották le a szennyet (biológiai tisztítás, ez a második fokozat). A tó vízminőségét javította, hogy a rendszerváltás óta átalakult mezőgazdaság jóval takarékosabban bánik a műtrágyával, és az is, hogy az állattartó telepek is kevésbé terhelik a környezetet. Az is segített, hogy ma már szinte kizárólag csak foszfátmentes mosószerekkel mosunk. A kilencvenes évektől folyamatosan javul a tó vízminősége, és már olyan tiszta, mint az 1960-as években volt. Erről bővebben itt olvashat.