Vágólapra másolva!
Időközi választást kell kiírni Kiss Péter halála miatt a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül. Az időközi választás időpontját úgy kell kijelölni, hogy a kitűzés és a szavazás napja között legalább 70, de legfeljebb 90 nap legyen.  
Vágólapra másolva!

A szocialista politikus egyéni képviselő volt, 2014-ben Budapest 11-es választókerületében (Újpest-Angyalföld északi része) szerzett mandátumot. Utódját legkésőbb október végén kell megválasztani.

Tóth Zoltán választási és közigazgatási szakértő tájékoztatása szerint a törvény alapján ilyen esetben a Nemzeti Választási Irodának 30 napon belül időközi választást kell kiírni, ám ez nem azt jelenti, hogy a voksolást egy hónapon belül meg is kell tartani.

Kérdés, hogyan értelmezik a szabályokat

A normális menetrend szerint a döntést követően 70-90 napon belül kell újra szavazniuk a választóknak. Tóth Zoltán hangsúlyozta, hogy mindez csak tájékoztat jellegű információ, hiszen figyelemmel kell lenni arra, hogy a most működő választási iroda még nem írt ki időközi választást, ezért lehet, hogy a szabályokat másképp értelmezi.

A törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre kell kitűzni. Ha az időközi választás eredménytelen, a következő időközi választást az eredménytelen választás napjától számított négy hónapon belülre kell kitűzni. Ám nem lehet időközi választást tartani az általános választások évében január 1-je és augusztus 31-e között.

"Erre még várni kell"

A Nemzeti Választási Iroda az Origo megkeresésére egyelőre annyit válaszolt: az országgyűlési képviselők időközi választását a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki, az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslatára figyelemmel.

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belüli vasárnapra kell kitűzni. Az időközi választást úgy kell kijelölni, hogy a kitűzés és a szavazás napja között legalább 70, de legfeljebb 90 nap legyen. Ugyankkor megjegyezték, a konkrét ügyben még nincs információjuk, "erre még várni kell".

Kikerült az aktív képviselők közül

Arra a kérdésre, Kiss Péter miért nem szerepel a választási iroda június 5-én frissített honlapján az aktív országgyűlési képviselői között, azt válaszolták, "az aktív országgyűlési képviselők névsorával kapcsolatban a választási iroda honlapján egy link érhető el, amely az országgyűlés honlapjára vezet. Az iroda honlapján feltüntetett dátum a link kikerülésének dátuma, a képviselői névsort azonban nem mi kezeljük, az folyamatosan frissül".

Kiss Péter 20 956 szavazattal nyert tavasszal az országgyűlési választáson. Hollósi Antal Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje 2775 vokssal maradt le mögötte.

A szocialista politikus 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban is itt szerzett egyéni mandátumot, és csak 2010-ben győzte le fideszes jelölt, de az országos listáról így is bejutott a Parlamentbe.