Leégett egy Andrássy úti ház teteje

Ég egy Andrássy úti ház teteje
Nyolcvan tűzoltó próbálja oltani a lángokat. Több ezer négyzetméter ég. Tűz!
Vágólapra másolva!
Nyolcvan tűzoltó oltja a lángokat, lezárták a környéket, két embert pedig letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Teljes terjedelmében égt a tetőszerkezete és a legfelső emelete egy budapesti VI. kerületi, az Andrássy út és a Kodály körönd kereszteződésében álló épületnek – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden délután. Este hat óra körülre a tűzoltók körülhatárolták a palotaépületben tomboló tüzet, azaz megakadályozták annak továbbterjedését a tűzoltók. A tűz egy rövid időre a Szív utcában álló egyik házra is átterjedt, ott azonban egy vízágyúval hamar eloltották a lángokat. Az épület teljes területén azonban csak este tíz órára sikerült megszüntetni a tüzet. A helyszínen most utómunkálatokat és tűzvizsgálatot végeznek, várhatóan az éjszakába nyúlóan.

Este hét óra körülre a tűzoltók már megfékezték a tűz továbbterjedését, így az csak a szomszédos iskola és egy lakóház tetőszerkezetéből csupán tíz-tíz négyzetméternyi területet rongált meg. A mentés során senki sem sérült meg, de négy embert füstmérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba vittek. Az épület tetején felújítási munkálatok folytak, a tetőtérből egy gázpalackot is lehoztak a tűzoltók. A VI. kerületi polgármester információi szerint kátrányos szigetelést végeztek a tetőn, amikor belobbant a tetőszerkezet.

Két munkás okozhatta a tüzet

Az Andrássy úti tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal a tűzoltóság eddigi vizsgálatai szerint. A tűzesettel összefüggésben a rendőrség egy 36 és egy 37 éves férfit vett őrizetbe, őket a tűz előidézésével gyanúsítják, áll a Police.hu-n: valószínűleg nem megfelelően végezték munkájukat a tetőtérben. Egyikük riasztotta a tűzoltókat, majd mindketten elhagyták az épületet, később fogták el őket a rendőrök. Közveszély okozása miatt kezdeményezik előzetes letartóztatásukat, noha még vizsgálják, hogy okozhatta-e a tüzet valamilyen szerszám meghibásodása.

Olvasónk fotója a Kodály köröndnél égő házról (A képre kattintva galéria nyílik!) Fotó: Bocsi Gabi

A tűz miatt a legmagasabb riasztási fokozat lépett életbe, a helyszínen este kilenc előtt is tartanak az oltási munkálatok, jelenleg száz tűzoltó működik közre a mentésben, akik már belül oltják a lángokat. Azzal küzdenek, hogy megakadályozzák a tűz továbbterjedését, ugyanis egy iskolával és egy másik lakóépülettel is határos az Andrássy út 83–85. szám alatti épület.

Nem költözhetnek vissza a lakók

A tűzoltók vizsgálatai nyomán biztossá vált, hogy a ház lakói nem költözhetnek vissza otthonaikba, mivel a tűz nyomán életveszélyessé vált az épület, felújítási munkálatokkal tehető csak újra lakhatóvá.

A katasztrófavédelem a Városligeti fasorban lévő Derkovits Gyula Általános Iskolában negyven ágyat helyezett el, az MTI szerint itt egyelőre tizenöten várakoznak szállásra. A lakók számára még a Bezerédi utcai melegedőhelyen biztosítanak szállást, itt ételt és italt is biztosítanak számukra. A házba bejelentett 112 lakó közül eddig 30-an jelezték, hogy nem tudnak hol megszállni.

Oltják a lángokat a tűzoltók
(A képre kattintva galéria nyílik!) Fotó: Origo

Nem áll meg a kisföldalatti a Kodály köröndnél

A BKK tájékoztatása szerint a kisföldalatti (M1) a tűz miatt nem áll meg a Kodály körönd megállónál egyik irányban sem. A 105-ös busz is terelve közlekedik, nem érinti a Kodály körönd és a Bajza utca megállót. A Hősök tere és az Oktogon közötti szakaszon teljes szélességében lezárták az Andrássy utat. Tudósítónk beszámolója szerint a környék lezárása nem teljes, egyes keresztutcákról az autósok ráfordulnak az Andrássy útra.

Tudósítónk jelentése szerint a nagyobb lángokat már eloltották. Az elszenesedett faszerkezet egy része lehullott a Szív utcára. A tűzoltók még dolgoznak a kisebb tűzfészkek oltásán. A világörökség részét képező épület teteje még gőzöl és füstöl. Az épületből lezuhanó tégla- és gerendadarabok egy autót is megrongáltak. Az égő ház füstjét az Origo közeli szerkesztőségében és a környéken is órákon át intenzíven lehetett érezni.

Percek alatt terjedtek el a lángok

Az MTI-nek a tűzoltók elmondták, hogy percek alatt elterjedtek a lángok az Andrássy úton kigyulladt palota tetején, és teljesen elemésztették a tetőszerkezetet.

Tűzoltók az Andrássy úton (A képre kattintva galéria nyílik!) Fotó: Origo

A most kigyulladt épület korábban többször is szerepelt a hírekben, lakói néhány éve két éve tüntetést is szerveztek, mivel az épület állaga szerintük életveszélyesre romlott. Bár a palota felújítása 2000-ben elkezdődött, egy évvel később megszakadt, a munkálatokkal megbízott vállalkozás pedig felszívódott. Az Átlátszó.hu tavaly részletesen feldolgozta az Andrássy úti ház hányatott történetét. A portál akkor készült riportja szerint az épület szétbontott harmadik emeletén átfúj a szél, a folyosók omladoznak, és nagyobb esők során „a tetőn át ömlik a víz”.

Romok az oltás után
(A képre kattintva galéria nyílik!) Forrás: MTI/Mihádák Zoltán