Alapszakok szűnhetnek meg az egyetemeken

Vágólapra másolva!
A felsőoktatási reform szükségességéről beszélt Palkovics László új felsőoktatásért felelős államtitkár a Napi Gazdaságnak. Szükség lesz alapszakok megszüntetésére, de azt is mondta, kellenek a kevésbé forintosítható képzések is.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a kormányzati akarat van meg a felsőoktatás reformjához, de a gazdasági szakemberek is úgy látják, hogy a mostani rendszer gátja a versenyképes szakemberek fejlődésének, az intézmények pedig hosszú idő után közösen túllépnének már a mostani állapoton – mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára a Napi Gazdaságnak.

Az államtitkár szerint olyan diplomára van szükség, amivel valóban el lehet helyezkedni, de ettől még a társadalmi szempontból fontos, ugyanakkor kevésbé forintosítható képzésekre ugyanúgy szükség van, mint eddig. Ettől függetlenül - az egyetemekkel közösen - megvizsgálnák egyes szakok létjogosultságát. Az államtitkár alapszakok megszüntetéséről, összevonásáról beszélt.

A kancellári rendszerrel kapcsolatban azt mondta, a fenntartó részéről elfogadható elvárás, hogy hozzáértő ember menedzselje az egyetemek gazdasági életét, erre pedig nem minden rektor alkalmas.

Az államtitkár reagált arra a korábban felröppent információra is, ami szerint összevonnák az összes fővárosi egyetemet. Azt mondta, érdemesebb a meglévő egyetemek fejlesztésére fordítani az erre szükséges összeget.