A határőröket meglepte a madárcsicsergés

Vágólapra másolva!
Több száz papagájt próbált becsempészni Nagylaknál egy bolgár autós. A zsúfoltság és a meleg miatt több állat is elpusztult.
Vágólapra másolva!

Több száz védett madarat, köztük szenegáli és jákópapagájokat találtak egy bolgár autósnál a nagylaki határátkelőhelyen, a zsúfoltság miatt több példány is elpusztult – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Lebuktatta a madárcsicsergés

Szenti Szabolcs elmondta, a belépésre jelentkező bolgár autóst ellenőrző határrendészeket meglepte, amikor a férfi autójából madárcsicsergés hallatszott, ezért tételesen átvizsgálták a járművet.

Madarak százai

A csomagtartóban és a belső utastérben elhelyezett ládákból, illetve kalitkákból több száz madár - köztük hetven jákópapagáj, 49 szenegáli papagáj és 510 énekes madár – került elő. Szállítás közben az állatok közül több – feltehetően a rossz elhelyezés és a túlzsúfoltság miatt – elpusztult – közölte a százados.

Milliós értékű állatok

A jákó- és szenegáli papagájok értéke 12 millió forint. A rendőrség természetkárosítás és állatkínzás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 56 éves bolgár sofőr ellen. A madarakat a Körös-Maros Nemzeti Park közreműködésével a Szegedi Vadaspark karanténállomásán helyezték el.