Varga Mihály megindokolta az RTL Klub elleni vizsgálatot

Vágólapra másolva!
Azt mondta, egy gazdasági miniszternek illik odafigyelnie egy 23 milliárdos összegre, márpedig az RTL Klubnak ekkora összegű veszteségelhatárolása volt. Azt nem zárta ki, hogy a NAV-vizsgálat eredménye az lesz, hogy minden törvényes és tisztességes volt.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint az RTL Klub egy 2011-es tranzakciójához kapcsolódó 23 milliárd forintos veszteségelhatárolásának mértéke már az a nagyságrend, amelyre mindenki felkapja a fejét, és amelyre egy gazdasági miniszternek is illik odafigyelnie.

A nemzetgazdasági miniszter szerdán, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy arra utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy haladéktalanul kezdjen felülvizsgálati eljárást az ügyben.

Szerinte ugyan egy konkrét ügyben rendelt adóvizsgálatot, de "természetesen ennek minden érintett adónemre ki kell terjednie, hogy a teljes képet megismerjük".

Azt mondta: egy internetes oldal híréből értesült az RTL Klub 23 milliárd forintos veszteségelhatárolásáról egy 2011-es tranzakció miatt.

Kiderült, hogy a Magyar RTL Televízió Zrt. megvásárolt két kábelcéget, majd amikor lejárt a törvényben előírt egy év, saját németországi illetőségű anyavállalatának eladta őket. Az ügylet következtében papíron vesztesége keletkezett, emiatt nem fizet társasági adót, és eddig úgy tűnik, nem fog reklámadót sem – mondta Varga.

A 23 milliárdról szólva hozzátette, hogy itt nem fejlesztés vagy beruházás történt, hanem vétel, majd gyors eladás. Az egész ügyletnek olyan színezete van, mintha csupán az adókedvezmény megszerzése lett volna a cél, és nem fejlesztés vagy beruházás – mondta.

Varga Mihály azt sem zárta ki, hogy kiderül, minden szabályos és törvényes volt, "ha tényleg így van, az RTL Klub nyugodtan állhat a vizsgálat elé". Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az adózásban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. "Nem rendeltetésszerű a joggyakorlás, ha olyan szerződések és ügyletek köttetnek, amelyek célja a jogszabály kijátszása, megkerülése.

Vizsgálni kell, volt-e például valós gazdasági tartalom. Eddig csak annyi biztosat tudunk, hogy a Magyar RTL 23 milliárd forinttal csökkentette az adóalapját. A kérdés az, hogy ez járt-e a magyar gazdaság számára olyan előnyökkel, amelyekhez a kedvezményt a jogszabályalkotó kapcsolta" – fejtette ki.

Megerősítette: "az adózás rendjéről szóló törvény egyértelműen rögzíti az illetékes miniszter jogkörét, ez alapján jártam el".