Szigorú NAV-vizsgálatot kért az RTL Klubra a kormány

Vágólapra másolva!
Gyanús, hogy fiktív gazdasági cselekményt valósítottak meg, mondja Varga Mihály.
Vágólapra másolva!

Fennáll a gyanúja, hogy az RTL Klub az elmúlt években néhány fiktív gazdasági cselekményt valósított meg - mondta Varga Mihály gazdasági miniszter szerdán kora délután a kormány ülése közben tartott sajtótájékoztatóján. Varga szerint az RTL az elmúlt években egy olyan tranzakciót hajtott végre, amellyel összefüggésben - egy jelentős veszteségelhatárolással - mentesülnének a társasági adó és a reklámadó befizetése alól is. A Fidesz-frakció kérésére a miniszter megvizsgáltatta az ügyet, majd jelentést tett róla a kormány szerdai ülésén. Eszerint fennáll a gyanúja, hogy az említett ügyletnél egy fiktív tranzakcióról volt szó, amely mögött nem tényleges gazdasági tevékenység, hanem pusztán az adókönnyítés, az adókedvezmény igénybevételének szándéka állt - közölte Varga Mihály.

Varga ezért haladéktalanul arra utasította a NAV-ot, hogy folytasson le egy szigorú vizsgálatot az RTL-csoportnál. A gazdasági miniszter a reklámadó bevezetését és az intézkedést indokolva azt mondta, hogy senki nem bújhat ki az adófizetési kötelezettség alól. Azt is megjegyezte, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az RTL Klub nyomást gyakorol rájuk.

Az RTL Klub esti hírműsorai a reklámadó elfogadása óta érezhetően kritikusabbak lettek a kormánnyal és a Fidesszel szemben. A reklámadó törvénytervezetének benyújtása után, június 2-án az RTL először csak magával a tervezett adóval és ennek a csatorna műsoraira gyakorolt hatásával riogatta nézőit (mondván, akár megszűnhet az X-Faktor és a Barátok közt), majd amikor egyértelmű lett, hogy a kormány nem adja fel az új adónem bevezetésének tervét, az RTL Klub híradóiba egyre több, a kormánnyal szemben kritikus hangvételű híranyag, riport került be. (Arról, hogy a megváltozott hangnem milyen hatással volt a műsor nézettségére, itt olvashatja el cikkünket!)

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden délután a saját Facebook-oldalán írt a csatornáról, amely szerint politikai zsarolással próbálja elérni, hogy ne kelljen adót fizetnie. "Így működik ma Magyarországon az RTL Klub, politikai zsarolásra használják a híradót, hogy ne kelljen adót fizetniük. Nem engedünk a zsarolásnak! Az RTL Klub is meg fogja fizetni Magyarországon az összes törvény szerinti adót" – írta a fideszes politikus.