Kihallgatták a szivárogtató lengyel lap főszerkesztőjét

Vágólapra másolva!
Politikusok és üzletemberek beszélgetését hozták nyilvánosságra, például az Orbán-Putyin egyezségről. Két év börtön járhat érte.
Vágólapra másolva!

Tanúként hallgatta ki az ügyészség kedden annak a lengyel lapnak a főszerkesztőjét, amely június közepe óta több titokban készített hangfelvételt hozott nyilvánosságra vezető politikusok és üzletemberek magánbeszélgetéseiről.

A Wprost című közéleti hetilap által kiszivárogtatott lehallgatások legalább két varsói étteremben történtek. Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy az ügy az állam stabilitását fenyegeti.

Sylwester Latkowskit, a Wprost főszerkesztőjét kedden hallgatták ki a botránnyal összefüggésben. Lengyelországban a törvény tiltja a titkos lehallgatást, amely akár két év börtönnel is sújtható. A csúcsvezetők magánbeszélgetéseinek helyszínéül szolgáló egyik étterem üzletvezetője ellen vádat emeltek kétrendbeli lehallgatás miatt.

A lap szivárogtatta ki az Orlen lengyel állami olajtársaság főnöke és a lengyel pénzügyminiszter februári beszélgetését. Jacek Krawiec, az Orlen vezére azt mondta, hogy „Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van.”

A Wprost által kiszivárogtatott másik hangfelvétel szerint – amelynek átiratát az újság június 14-én hozta nyilvánosságra – Marek Belka lengyel jegybankelnök a lengyel gazdaság növekedéséhez nyújtandó segítségért cserébe az akkori pénzügyminiszter leváltását kérte Bartlomiej Sienkiewicz belügyminisztertől.

A jegybankelnök a lengyel közszolgálati rádiónak kedden adott interjújában "nemmel" válaszolt a lemondását firtató kérdésre. A lehallgatási ügyre utalva kijelentette azt is: aggasztja, ami Lengyelországban történik. Marek Belka lengyel jegybankelnök kedden megerősítette, hogy nem mond le a lehallgatási ügy miatt.

Az Orbán Viktorról szóló beszélgetésről itt olvashat bővebben, a történet hátteréről pedig itt írtunk.