Krétakör: Abszurdak a kormány vádjai

Vágólapra másolva!
Gulyás Márton szerint érthetetlenül felnagyítják, hogy norvég pénzből rendezték a Lázár János elleni tüntetést.
Vágólapra másolva!

„Megállja a helyét az az elcsépelt fordulat, hogy nincs itt semmi látnivaló” – mondta az Origónak Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője. A civil szervezet munkatársa szerint érthetetlen módon megpróbálják felnagyítani, hogy a Lázár János elleni, a Kettős Mércével közösen rendezett tüntetésüket részben a Norvég Civil Alapból finanszírozták.

Az ATV múlt csütörtöki Egyenes beszéd című műsorában Gulyás Márton elmondta: a Miniszterelnökséget vezető miniszter elleni tüntetést részben a Norvég Alapból finanszírozták. Gulyás ezután számos támadást kapott, többek szerint ezzel igazolást nyert a kormány állítása, hogy a norvégok civil pénzét tényleg kormányellenes akciókra fordítják, még Schiffer András, az LMP társelnöke is ezt kérdezt a Facebook-oldalán: "Ez most komoly?!"

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) májusban vizsgálatot rendelt el a Norvég Civil Alap támogatásából részesülő civil szervezeteknél. A pénzeket elosztó szervezetet azzal gyanúsították meg, hogy a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

A programban részt vevő és az azt lebonyolító civilek ezt határozottan visszautasították. Az ellenőrzés és a vita diplomáciai feszültséget okozott Norvégia és Magyarország között. Az erről szóló cikkeinket itt olvashatják.

Gulyás abszurdnak tartja, hogy a tüntetés támogatásával igazolást nyertek volna a kormány vádjai. Mint elmondta, a Krétakör 140 ezer forint + áfával szállt be a június 9-i, Kossuth téren megtartott tüntetés finanszírozásába. Pályázati anyagukban, pénzügyi beszámolóikban korábban se titkolták, hogy a norvég pénzből tüntetéseket is szerveznek.

A felhasznált pénzekkel mindig transzparensen elszámoltak, április előtt - mielőtt a kormány nekiment volna Norvég Alapnak - ez nem érdekelt senkit - fogalmazott Gulyás.

A Krétakör több más civil szervezethez hasonlóan megtagadta az együttműködést a Kehivel. A Kehi által kért adatokat a Krétakörnek szerdáig kellett volna elküldeni, a civil szervezet azt azonban nem tette meg. A Kehi egyelőre erre nem reagált.