Egy szurkapiszka itt, egy lágy arclegyintés ott

Gyurcsány Ferenc  Mesterházy Attila együttműködés rivalizálás
Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila látogatása a Lehel piacon
Vágólapra másolva!
Visszafogottan, de folyamatosan kritizálják egymást a baloldal pártjai az EP-választás előtt. Az MSZP-s, Együtt–PM-es és DK-s politikusok mindannyian a másik két pártot hibáztatják az áprilisi csúfos vereség miatt, ráadásul tudják, hogy ugyanazokért a baloldali szavazókért versengenek május 25-én. Keményen senki nem támad, mert októberig meg akarják őrizni a látszatot, hogy elviselik egymást.
Vágólapra másolva!

A jövő vasárnapi Európai Parlamenti választásokon már egymással is meg kell küzdenie a három baloldali pártnak. Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon legfőbb feladata most az, hogy minél több embert megszólítson azok közül, akik bő egy hónapja még a Kormányváltók közös listájára szavaztak, vagy azért maradtak otthon, mert az összefogás valamelyik szereplője miatt elfordultak a szövetségtől.

Ezzel a választások előtt is tisztában voltak a pártokban, már akkor is többen emlegették, hogy vereség esetén éles harc indul az MSZP, az Együtt–PM és a DK között. "Világos, hogy csak egymástól vehetünk el szavazatokat" – mondta az Origónak az egyik MSZP-s vezető. Szerinte május 25-éig aligha szólítanak meg új embereket a baloldalon.

Bár a látványos egymásnak esés eddig elmaradt, és a lezárult kampányt firtató kérdéseket az MSZP-s, Együtt–PM-es és DK-s politikusok is mind azzal hárítják, hogy később jön el az ideje az alaposabb értékelésnek, azonban úgy tudjuk, a háttérben mindhárom párt vezetői éles kritikákkal illetik az egykori összefogást és a riválisokat.

A szocialisták között például többen úgy látják, hogy "az MSZP hátán kapaszkodott fel a sok törpepárt", és egyedül ennél jobb eredményt ért volna el a párt (ilyen vélemény az MSZP választmányi ülésén is elhangzott). Az Együtt–PM-ben pedig visszatérő elem, hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége és Gyurcsány Ferenc listás szereplése rontott a legtöbbet az esélyeken.

Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila áprilisban még közösen kampányolt Fotó: Mudra László - Origo


A háttérben megfogalmazott kritikákat az elmúlt napokban már alig tudták magukban tartani a baloldali politikusok, és a nyilvánosság előtt kezdtek üzengetni egymásnak. Íme néhány példa az elmúlt napokból:

1. Bajnai kontra Gyurcsány

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője az Origónak adott interjúban konkrétumok és nevek említése nélkül fejtette ki a véleményét a baloldali vereségről. Egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferencre célzott, amikor úgy fogalmazott: "sokan eleve nem voltak érdekeltek a korszakváltásban, de az orbáni választási rendszer kényszere miatt velük is össze kellett fogni". Bajnai utalt arra is, hogy a csúfos vereséghez vezető hibának tartja Gyurcsány listás szereplését, amikor azt mondta "az összefogás iránti vágy egyre nagyobb lett, a korszakváltás háttérbe szorult, mi, Együtt–PM-esek pedig rossz kompromisszumokat kötöttünk".

2. Bajnai kontra MSZP

Bajnai ebben az interjúban Mesterházy Attilának is üzent. Elismerte, hogy le kell vonni a tanulságot abból, hogy olyan egyezséget írt alá az MSZP-vel, amely ahhoz vezetett, hogy döntően az MSZP-ből kerültek be politikusok a parlamentbe, az Együtt–PM pedig frakció nélkül maradt. "Amikor az egész összefogást megkötöttük, nem látszott a Simon-ügy, a Zuschlag-ügy, az őszödi beszéd felmelegítése, amelyek sokat rontottak a közös lista esélyein" – sorolta Bajnai az MSZP számára kellemetlen ügyeket.

3. MSZP kontra Együtt–PM

Szokatlan, hogy egy MSZP-s politikus egy másik baloldali párt sajtótájékoztatóját kommentálja. A Mesterházyhoz közel álló Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese azonban a Facebook-oldalán azt írta hétfőn: "Mai vicc: Meg kell újítani Magyarországon a baloldali politikát, aminek az Együtt–PM szövetség lehet a letéteményese – hangoztatta Juhász Péter, az Együtt–PM társelnöke hétfőn Balatonfüreden, sajtótájékoztatón." Lukács a hozzászólásokban ironizált is azon, hogyan tudná az Együtt–PM megújítani a baloldalt. A bejegyzés ugyanakkor keddre eltűnt az oldalról.

4. MSZP kontra DK

A DK-ban többen is "barátságtalan szocialista üzenetként" emlegették azt a Népszabadságban megjelent terjedelmes interjút, amelyet az a Lakatos Lajos adott, aki az MSZP jelöltje lett volna Kalocsán (helyette a DK-s Niedermüller Péter lett a közös jelölt). Lakatos kijelentette például, hogy nem lett volna szabad "apró liberális pártokkal, főleg azok bukott vezetőivel" összefogni, nélkülük szerinte 10 százalékkal jobb eredményt ért volna el a párt, maga is jobb egyéni eredményt ért volna el a körzetben. A politikus ezután Gyurcsány Ferencet bírálta amiatt, hogy elutasította a kettős állampolgárságot, és úgy fogalmazott: "nemcsak a külhoni szavazatokat vitte el, hanem az itthoniak közül is nagyon sokat".

5. Gyurcsány kontra MSZP

Gyurcsány Ferenc hétfőn délután Angyalföldön, az MSZP legerősebb kerületében tartott lakossági fórumot. A beszéd nagy részét az Orbán-kormány kritikája tette ki (politikai-gazdasági barbarizmusnak nevezte például a Fidesz politikáját, amivel le kell számolni). Emellett azonban – szintén konkrétumok és nevek nélkül – az MSZP politikáját is bírálta néhány mondatban. Kijelentette például, hogy szerinte az a baloldali, aki felveti a nagykoalíciós együttműködést a Fidesszel, az lényegében az erkölcsi, szellemi, politikai önfeladásról beszél, és eladja a becsületét, a tisztességét "harminc ezüstpénzért, vagy éppen parlamenti helyért". Gyurcsány nem mondta ki, de ez reakció az említett népszabadságos interjúra, ahol Lakatos a nagykoalíció lehetőségét említette, illetve hétfőn több DK-s is felháborodva beszélt Szanyi Tibor MSZP-s EP-listavezető kijelentéséről, amely szerint "az MSZP összefogna a Fidesszel, hogy kiszorítsák a Jobbikot a politikai porondról".

6. Gyurcsány kontra Bajnai

Az angyalföldi fórumon Gyurcsány többször félreérthetetlenül üzent Bajnainak is. A DK elnöke ugyanis beszélt arról, hogy "sokan, akik kezdeményezték az összefogást, most azt mondják, kár volt összefogni. Én nem szívlelem, ha valaki gyakran váltogatja a véleményét." Gyurcsány szerint a DK-nak is jobban megérte volna a külön indulás, mert akkor most lenne frakciója, de nem nyert volna a baloldal egyetlen választókerületet sem. "Aki a másikat hibáztatja, önmagát nem látja. Ez az önreflexió hiányára utal" – mondta Gyurcsány arról, miért kell elkerülnie a baloldalnak a kölcsönös vádaskodást.

A DK elnöke szintén Bajnainak üzent, amikor a Jobbikkal való vita elutasításáról fejtette ki a véleményét. (Bajnai kezdeményezte pár napja, hogy legyen olyan vita az EP-választás előtt, amelyen a Jobbik is részt vesz.) Gyurcsány szerint a DK folyamatosan vitatkozik a Jobbik eszméivel, és kíméletlenül támadja azt, például a Szabadság téri emlékmű ügyében, de szerinte ehhez "nem kell, hogy Morvai kolléganővel kezet fogjak".

Csak egy szurkapiszka

A baloldali politikusok tehát visszafogottan, de folyamatosan kritizálják egymást. Több megkérdezett politikus szerint azonban ez nem tekinthető igazi adok-kapoknak. "Ez csak egy szurkapiszka Gyurcsánynak" – mondta egy MSZP-s arra, hogy több szocialista folyamatosan kritizálja a DK bevonását az összefogásba. "Ez nem harc, még csak egy lágy legyintésnek sem tekinthető, amit teszünk egymással" – mondta egy DK-s.

A megkérdezett politikusok két okra vezették vissza ezt a visszafogottságot. Egyrészt a baloldali vezetők még a kampány végén megállapodtak arról, hogy vereség esetén sem kezdik el egymást lejáratását, a sérelmek felemlegetését, mert az őszi tapasztalatok szerint azon mindenki veszít. Másrészt pedig minden párt tisztában van azzal, hogy az őszi önkormányzati választásokon együtt kell működni, így októberig nem érdemes élesen támadni a másikat. Ahogy egy MSZP-s fogalmazott: "addig meg kell őrizni a látszatot, hogy elviseljük egymást".