TASZ: Tovább maradunk bármelyik pártnál

Vágólapra másolva!
Hamarabb érkeztünk, és tovább maradunk, mint bármely pártpolitikai erő – olvasható a TASZ közleményében, miután meglepetésükre a sajtóból értesültek arról, hogy a Miniszterelnökség feketelistáján vannak.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elfogadhatatlannak tartja a civil szervezetek hiteltelenítésére és működésének ellehetetlenítésére irányuló újabb kísérleteket – írja közleményében a civil szervezet, amely állítása szerint a sajtóból értesült arról, hogy a Miniszterelnökség baloldalinak tartja.

A TASZ szerint a kormány lépései a civil szféra elleni orosz, izraeli és egyiptomi támadásokkal mutatnak hasonlóságot, a hitelesség megkérdőjelezését rendszerint a források korlátozása és az eszközök radikális szűkítése követi. „A civil szervezetek vélt politikai hovatartozásuk alapján történő listázása azt a diktatúrákra jellemző szemléletet tükrözi, miszerint a pártpolitika mindent áthat” – olvasható a közleményben.

„Húszéves fennállása óta a TASZ ugyanazon elvek szerint, az alapvető emberi jogok védelme érdekében dolgozott, ennek során pedig soha nem fogadott el támogatást sem az államtól, sem politikai pártoktól. A TASZ a mindenkori hatalommal szemben kritikus, a mindenkori állam túlkapásaitól védi a polgárokat (...) Hamarabb érkeztünk, és tovább maradunk, mint bármelyik pártpolitikai erő. Ezért egyetlen kormány se higgye azt, hogy dedikáltan neki szól a figyelmünk: mi a mindenkori hatalommal vagyunk kritikusak, mi a mindenkori állam túlkapásaitól védjük a polgárokat" – folytatódik a közlemény.

A K-Monitor is közleményt tett közzé, amelyben azt írják, hogy amellett, hogy nem világos számukra, hogy pontosan milyen tevékenységünkkel sikerült kiérdemelnünk a jelzőket, rendkívül aggasztónak tartjuk, hogy a kormány listát vezet minden törvényi kötelezettségüknek eleget tevő, szabályosan működő civil szervezetekről vélt politikai kötődésük miatt. Ezért levelet is írtak Lázár Jánosnak.

"A K-Monitor tevékenysége során minden kormánnyal kereste a párbeszédet, és egyúttal minden kormány tevékenységével szemben kritikával élt, amikor úgy véltük, nem lép fel kellő hatékonysággal a korrupció ellen, vagy nem tesz eleget az átlátható és számonkérhető működés alapvető feltételeinek" - olvasható a közleményben.

Ehhez kapcsolódik, hogy a 444 szerint a Miniszterelnökség által elküldött feketelista szóról szóra megegyezik a Heti Válasz által a „Soros-kompatibilis” civil szervezetekről készített tavalyi listával. Megkerestük Havasi Bertalant, a Miniszterelnökség sajtófőnökét, hogy valóban onnan másolták-e a listát, de egyelőre nem reagált a megkeresésünkre.