A brüsszeliek is emberek, nem akarnak rosszat

Ebergőc
Tűzoltósági tömlőszárító a buszfordulóban
Vágólapra másolva!
Külföldiektől hemzseg az a falu, ahol a legnagyobb arányban szavaztak Magyarországon az előző európai parlamenti választáson. Ebergőcön hiába vannak szemmel látható fejlesztések, az akác felülírja az EU-ról alkotott képet, és az összetartás sem a régi már. Erről nagyrészt a csendes faluban felépíteni tervezett hamvasztó tehet, de nem emiatt számítanak vasárnap alacsonyabb részvételre.
Vágólapra másolva!

Ha létezik magyar település, ahol az akác betiltása elleni érvelésre, arcukon festett EU-s és magyar zászlókat viselő emberekre vagy éppen az EU-t bomlasztó konspiratív tevékenységre lehetne számítani, akkor az Ebergőc. A Győr-Moson-Sopron megyei apró faluban volt ugyanis a legnagyobb a részvétel a magyar települések közül a 2009-es európai parlamenti választáson. A 111 választópolgár 89 százaléka ment el szavazni, ami két és félszerese az országos 36 százalékos részvételnek.

A falu elején fekvő buszforduló köré kiépített terecskén rögtön feltűnnek az EU-hoz köthető legközhelyesebb hozadékok: egy EU-standard játszótér és egy felújított közösségi ház. Sokkal szembeötlőbb azonban a tér közepén árválkodó fapad, amelynek esti megvilágítását egy napkollektorral működő lámpa biztosítja. A buszmegállót sem aprózták el: egy ajtón kell bemenni a fabódéba, amelynek tisztaságát és kényelmét több munkásszálló is megirigyelne, még fotocellás lámpa és konnektor is van benne. A csendes falu jó közbiztonságáról pedig a téren lekötetlenül álló biciklik árulkodnak.

Tűzoltósági tömlőszárító a buszfordulóban. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A tájékozódást egy faoszlopra felszerelt nyilak szolgálják, ha valaki nem igazodna ki Ebergőc négy utcáján: a Kossuth, a Petőfi, a Mező utcán és a Bekötőúton. Az osztrák határtól 10 kilométerre fekvő faluban a multikulturális közeg is adott: több mint húsz osztrák, rajtuk kívül németek, erdélyi magyarok, sőt, még izraeliek és egy kubai is él itt. De vajon miért tartja itt ennyire fontosnak mindenki az EU-t? Lehet, hogy csak pár szimbolikus, a hétköznapi életet aligha befolyásoló fejlesztés, meg néhány itt élő külföldi kell hozzá?

Nincsenek rosszfiúk

„Megyek ám!” – vágja rá rögtön a vasárnapi programjáról érdeklődő kérdésünre egy, a csirkés autóra váró 88 éves hölgy. Majd miután röviden összefoglalja életét, azt is elárulja, mit gondol az EU-ról: ”Azok is emberek, nem akarnak rosszat”. És hogy mi Ebergőc titka? „Az összetartás. De még összetartóbb volt a nép, amikor még a románok nem jöttek ide” – ő már csak tudja, születése óta itt lakik, 20 évig pedig a falu kocsmárosaként és bolti eladójaként is dolgozott.

A falu erdélyi magyarjaira még évekkel ezelőtt haragudott meg, ugyanis szerinte miattuk hiúsult meg a falu meggazdagodásával kecsegetető beruházás, egy hamvasztó felépítése, amely évi 4 milliót hozott volna Ebergőcnek. „Van sok gyüttment, akik nem igazán tudnak beilleszkedni, bár 20 év után mintha kezdenék kivenni részüket a közösségi életből” - eresztette el magát Both József polgármester jóval szókimondóbban, mint amire az Ebergőc honlapján olvasható köszöntője alapján számíthattunk volna.

Ebergőc utcái. Több képért kattinston a fotóra! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mint mondta, annyian ellenezték a beruházást - még szórólapokat is kiszórtak erről éjjelente -, hogy helyi népszavazás mellett döntött a falu, amin aztán tényleg el is utasították a fejlesztést. Ez egyben magyarázatul is szolgálhat az akkori EP-választás kiugró adataira, ugyanis egy napon tartották a két szavazást, bár az áprilisi választáson is kimagasló volt a részvétel, 85 százalékos.

Nem mindenki látja ilyen negatívan a sok beköltözőt. „Lassan több lesz itt a külföldi, mint a magyar, de örülök nekik. Nagyon érdekesek és végtelenül barátságosak” – lelkendezett egy 43 éve itt élő nő. „Ha segítségre van szüksége az embernek, itt ezzel nincs baja. Itt nincsenek rosszfiúk, és olyan nyugalom van, mint egy temetőben” – mondta egy pár éve betelepült fiatal, aki csak hétvégente jár haza, mert Ausztriában dolgozik.

Az EU ne szóljon bele

Hiába panaszkodtak többen kedélyesen a kimúló közösségi életről, ez a választási részvételeken nem látszik, bár Ebergőcön mindig is a legaktívabban szavazó települések közé tartozott. „Mindig elsőre leszavazott mindenki. Aki meg nem tudott, vitték hozzá az urnát” – idézte fel tanácstagként eltöltött éveire egy idős nő. A mostani választáson azonban alacsonyabb részvételre számít a polgármester, mivel áldozások lesznek a környékbeli településeken. Pedig lenne miért harcolni.

Az ebergőci játszótér. Több képért kattinston a fotóra! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

„Ne mondják meg nekünk, hogy akácot hol lehessen termelni, meg pálinkát hol lehessen főzni. Azért jó, hogy beléptünk az EU-ba, mert a kettő közül a kisebb rosszat kell választani. De az se jó, hogy kettős mércét használ az EU” – magyarázza a polgármester, aki nem egyedül tartja fontosnak az akácügyet. „Nem sok jót hozott nekünk az EU. Mindenbe beleavatkozik, például az akácokba is” – vélekedett egy középkorú nő is, majd hozzátette, hogy elégedett azzal, ahogy Orbán Viktor helytállt a magyarokért. Azt mondta, mindenképpen elmegy szavazni, elvégre felújított járdákat és utakat vár az EU-tól. Meg jobb világot és több pénzt.