Elfoglalják a Citadellát

Megkezdődött a Citadella elfoglalása, rendőri intézkedés, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő
Vágólapra másolva!
Rendőrök zárták le a Citadellához vezető utat és feljárókat Budapesten. A turisták körében népszerű helyszínhez senkit sem engednek fel. A várhatóan estig tartó akcióban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő próbálja – rendőri – kisajátítani a területet.
Vágólapra másolva!

Csalódott a brit házaspár: úgy tervezték, hogy hétfőn megnézik a budapesti Citadellát, de a bejáratnál közölték velük, hogy a területen rendőri akció zajlik, és nem mehetnek be. A rendőrök a turistabuszokat is visszafordítják, jelentette tudósítónk.

A rendőrök szerint az akció még ma befejeződik. A területre az ott dolgozó árusok sem mehetnek be. Ők úgy tudják, hogy csak a vállalkozások ügyvezetőit engedték be. Tudósítónk szerint az árusítóhelyeket bírósági végrehajtó pecsételte le. A Citadella területén dolgozók úgy tudják, hogy személyes tárgyaikat a napokban hozhatják majd el.

Megkezdődött a Citadella elfoglalása Fotó: Sarkadi Zsolt - Origo

Korábban a Hvg.hu azt írta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő próbálja kisajátítani a területet. Egy közigazgatási eljárási határozat tavaly október elsején mondta ki, hogy az eddigi használat és hasznosítás nem felel meg a világörökségi törvényben foglalt követelményeknek, ezért a nemzeti vagyon részét képező Citadellát használó, hasznosító személyek, társaságok és cégek kötelesek az általuk birtokolt területeket 30 napon belül az MNV Zrt. mint az állam tulajdonosi jogait gyakorló szerv birtokába adni, írta az MTI.

Újbuda polgármestere 2013. november 12-én jelentette be, hogy az önkormányzat birtokba vette a Citadellát. Tavaly december végén döntött úgy a kerület, hogy visszaadja a Citadella vagyonkezelői jogát az MNV-nek. A döntésről szóló közleményben azt írták, a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a XI. kerület határozott időre, 50 évre vegye vagyonkezelésbe a Citadellát, ezért nem biztosított a terület fejlesztése, hasznosítása, hosszú távú üzemeltetése.

A Citadellán vendéglátó helyeket üzemeltető vállalkozók állítólag akkor adnák át a területet, ha a beruházásaik értékét az állam megtéríti.