Összekuszálták a XI. kerületi választási körzethatárokat

Vágólapra másolva!
Nem szóltak az ellenzéknek, így rajzolták át a XI. kerület körzethatárait az önkormányzati választásra. A körzethatárok alig igazodnak a városrészekhez.
Vágólapra másolva!

Interpellációt nyújtott be a kerületi jegyzőhöz Görög András, az MSZP újbudai önkormányzati képviselője, miután kiderült, hogy döntés született a XI. kerületi egyéni önkormányzati körzethatárok átszabásáról – írta az Index.

Görög szerint a jegyző az elmúlt hónapokban azt hangoztatta, hogy csak néhány apró módosításra van szükség azokon a helyeken, ahol a lakosságszám a többihez képest 15 százaléknál nagyobb mértékben tér el. Ehhez képest a körzethatárokat teljesen átrajzolták úgy, hogy a kerület városrészeihez több helyen egyáltalán nem igazodnak az új vonalak.

Így fordult elő, hogy az új határok három részre szabták például azt a Gazdagrétet, amely önmagában egy választókörzet lehetne, és van olyan körzet is, amely három különböző városrész darabjait is magában foglalja. Az ellenzéki blog, a Szentimreváros.blog.hu az önkormányzati határozatok alapján térképen is bemutatja, hogyan néznek ki az új határok.

Görög András állítása szerint eddig mindig elküldték a pártoknak a változtatásokat, hogy véleményezhessék őket, de most teljesen kihagyták az ellenzéket az előkészítésből. Az Index szerint ellenzéki körökben azt állítják, hogy kifejezetten az április országos választások eredményének figyelembevételével rajzolták át a határokat.

Horti István kerületi jegyző szerint túlzás az MSZP vádja, mivel legfeljebb a körzethatárok feléhez nyúltak hozzá.